Cum să îți faci un CV pentru angajare, dacă nu ai experiență

Cea mai mare temere a oricărui student sau proaspăt absolvent este că nu se poate angaja în lipsa experienței profesionale. Acesta este unul dintre cele mai întâlnite și compromițătoare mituri de care trebuie să treci pentru a-ți putea realiza un Curriculum Vitae convingător.

Aceeași teamă are la bază și ipoteza pe care cel mai probabil o auzi destul de des în jurul tău și anume faptul că angajatorii nu își doresc decât oameni cu experiență. Nu te poți angaja pentru că nu ai experiență și de asemenea, nu poți căpăta experiență deoarece nu te poți angaja.

Așadar, angajatorii cei mai buni încep să se adapteze: decid să angajeze tineri fără experiență dar care au un potențial fantastic și investesc în aceștia, pentru a-i putea transforma în oameni profesioniști. Dacă reușești să dovedești că ești un astfel de tânăr, te poți elibera din captivitatea mitului. CV-ul este primul pas în această direcție.

Uite care sunt cele mai esențiale 3 principii pe care trebuie să te bazezi atunci când vrei să îți faci un CV convingător, chiar dacă nu ai experiență:

1. Pune în valoare obiectivul tău profesional

Obiectivul tău profesional este acea secțiune din CV în care ai oportunitatea de a demonstra că știi ce îți dorești. Cea mai întâlnită greșeală regăsită printre tinerii fără experiență profesională constă în a redacta un CV cu un obiectiv destul de vag și general, cum ar fi „să fac o carieră”, „să ajung cineva mare”. Ideea de bază este să te diferențiezi de restul oamenilor, printr-un obiectiv clar și precis, care să exprime înainte de toate, domeniul în care îți dorești să activezi.

2. Scoate în evidență activitățile voluntare și rezultatele pe care le-ai avut

Lipsa de experiență profesională nu înseamnă chiar activitate și rezultate zero. Gândește-te foarte bine și adu-ți aminte cu ce ți-ai ocupat timpul și poate vei afla că ai fost la conferințe, ai făcut diverse stagii de practică, ai avut activități într-o asociație, proiect de licență, sau diverse proiecte personale cum ar fi realizarea unui site.

Din momentul în care ai reușit să afli care sunt acele activități, caută indicatori de performanță pe care îi poți evidenția în CV-ul tău. Cu alte cuvinte, ne referim la rezultatele cele mai esențiale pe care le-ai obținut în urma implicării tale. Cu toții avem diverse abilități cu care am fost înzestrați, care ne duc către diverse activități și de asemenea, ne fac să avem rezultate favorabile, cu toate că experiența noastră este zero.

3. Structurează-ți CV-ul cât mai bine

Tu ce ai zice despre un candidat cu un CV ce pare a fi făcut într-o joacă, în nici jumătate de oră, cu un text alcătuit din mai multe înșiruiri de cuvinte și propoziții. Ai avea răbdare să îl citești?

Acest aspect este cât se poate de important, întrucât există pe piață diverse servicii de specialitate care te pot ajuta să îți scrii CV-ul. Nu trata CV-ul ca pe un aspect neimportant, ci ca pe o reclamă. Organizează și structurează cât mai atent informația, fii sigur că lași îndeajuns de multe spații, scoate datele irelevante și pune în evidență acele informații care au cel mai mare impact asupra angajatorului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata