Cum reduci efectele cauzate de intoleranța la lactoză

Laptele e unul dintre cele mai hrănitoare alimente, cu un conținut consistent de proteine, micronutrienți, calciu și carbohidrați. Astfel, nu e de mirare că acest super aliment este singurul folosit încă de la naștere.

Totuși, lipsa unui consum constant de lapte duce la producția redusă sau scăderea activității lactazei – enzimă care descompune lactoza în două glucide mai mici, glucoza și galactoza, localizată pe suprafața celulelor care căptușesc intestinul subțire.

Se estimează că un procent de 70-75% din populația adultă are un nivel scăzut de lactază în organism deoarece pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza. Aceasta rămâne în intestin, fermentează și produce în mai puțin de 30 de minute manifestări neplăcute precum balonarea, diareea, crampele sau greața, cu alte cuvinte intoleranța la lactoza.

Cum știm dacă avem intoleranță la lactoză?

Pentru identificarea acestei afecțiuni, mai ales în cazul prezenței simptomelor specifice, există teste care măsoară absorbția de lactoză în sistemul digestiv. Unul dintre aceste teste presupune să bem dimineața, pe stomacul gol, un lichid care conține lactoză. Peste o jumătate de oră se măsoară cantitatea de glucoză din sânge, iar dacă aceasta nu crește cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul e confirmat. Un alt test e cel care măsoara cantitatea de hidrogen din respirație și poate fi folosit atât în cazul adulților, cât și al copiilor, mai puțin al bebelușilor. Dacă acesta are un nivel ridicat indică digerarea defectuoasă a lactozei.

Cum neutralizezi simptomele intoleranței la lactoză

O metoda simplă de a gestiona intoleranța la lactoză e administrarea a 1-2 comprimate de Lactaza – o enzimă naturală obtinută din ciuperca Aspergillus oryzae cu rol în digestia glucidelor, în descompunerea lactozei și-n susținerea sistemului imunitar, înainte de a consuma produsul sau alimentul care conține lactoza. Suplimentul alimentar Lactaza are aroma de vanilie si este disponibil in Farmacile Ropharma din tara sau online, pe www.ropharma-healthcare.ro la pretul de 17, 90 Lei.

 

Foto: Shutterstock

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata