Cum reacționezi când iei o notă mică la școală

Te-ai dus la școală nepregătit/ă, convins/ă fiind că nu are cum să te asculte pe tine. Din toată clasa, care erau șansele să te scoată tocmai pe tine la tablă? Șanse foarte mici, dar a făcut-o. Profesorul te-a adus în fața clasei, ți-a testat cunoștințele și tu i-ai dovedit că nu ai învățat nimic. Consecința este o notă proastă în catalog.

Evident că ești supărat/ă pentru acest eșec. Întrebarea e ,,pe cine?”. Ești supărat/ă pe tine pentru că nu ți-ai învățat sau pe profesor pentru că a fost atât de nemernic încât să te scoată la tablă? Înainte de toate, e clar că ai parte de un șoc. Totul s-a întâmplat atât de repede încât nici n-ai avut timp să procesezi situația. Acum 5 minute stăteai liniștit/ă în bancă, iar acum s-au abătut toate nenorocirile pământului asupra ta.

Calmează-te! Aceasta e de-abia prima etapă și trebuie să treci cu bine peste ea dacă vrei să-ți revii cât mai repede. Inspiră adânc, apoi expiră. Inspiră, expiră…

Profesorul îți vede disperarea și te trimite în bancă. Oricum nu mai are treabă cu tine, e timpul să treacă la următoarea victimă. Tu te retragi umil pe scaunul tău și te adâncești în gânduri. Cel mai important acum este să nu începi să plângi! Nu vrei să te dai în spectacol, nu-i așa?

După ce ai reușit să te calmezi, urmează etapa răsucitului cuțitului în rană. Te gândești cât de frustrant e faptul că totul putea fi evitat dacă ți-ai fi CITIT măcar lecția. Nu învățat, nu tocit, doar citit! Ai fi rămas cu câteva cunoștințe vagi pe care le-ai fi putut reproduce în fața clasei și poate nota n-ar mai fi fost atât de mică. Simplul gând te face să-ți tragi palme.

Într-un final, trebuie să treci peste această întâmplare nefericită. E doar o notă amărâtă. Nu-ți va distruge viitorul și nici nu te va măcina până la sfârșitul zilelor. Trecutul e trecut și trebuie să te axezi pe ce vei face de acum înainte. Evident că va trebui să înveți pe viitor ca să anulezi nota mică prin altele mari. Cât mai multe note de 10, dacă se poate. Ce mai aștepți? Spor la lucru!

 

Care e cea mai mică notă pe care ai luat-o vreodată?

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata