Cum poți opri mâncatul emoțional

Ori suntem triști, ori stresați, avem probleme personale, crize de anxietate și începem să scoatem alimente peste alimente din frigider pe care le mâncăm fără să ne fie de fapt foame. De asemenea, acest „ciugulit” continuu nu se bazează pe alimente sănătoase, iar după spusele specialiștilor acestea sunt doar „alimente de confort”, cum ar fi dulciurile și mâncărurile cu conținut mare de grăsimi. Chiar dacă pe moment te simți bine, mai apoi îți dai seama că mănânci în urma unui impuls și că nu te mai poți controla atât tu cât nici greutatea.

Ca să învingem acest obicei trebuie să ne autodisciplinăm și să ne controlăm emoțiile. Iată ce poți face pentru a opri mâncatul emoțional.

1. Respectă un program de mese

Nutriționiștii sfătuiesc să respectăm cele trei mese principale și două gustări formate din fructe și legume. Atunci când nu respectăm o masă avem obiceiul de a mânca haotic, iar senzația de foame ne urmărește tot restul zilei. Nu trebuie să sărim peste mic dejun orice ar fi, pentru că aceasta este singura masă care ne poate asigura energie pentru toată ziua. De asemenea, nu trebuie să ne grăbim atunci când mâncăm. În mod obișnuit, senzația de sațietate apare la circa 20 de minute după ce ai terminat de mâncat.

2. Separarea mâncatului de orice altă activitate

Este extrem de esențial să mâncăm în liniște, fără să ne lăsăm atrași de oricare alți factori de mediu cum ar fi televizorul, telefonul sau calculatorul, care ne vor face să ne alimentăm mai mult decât ne trebuie. Chiar dacă sună ușor, poate fi destul de dificil pentru o persoană care este nevoită să trăiască într-un sistem cu atenție distributivă.

3. Renunțarea la alimentele nesănătoase

Specialiștii consideră că mâncatul pe fond nervos poate fi una dintre cele mai mare greșeli pe care ni le putem face. Motiv pentru care, este foarte important ce alimente alegem să consumăm atât pentru sănătatea fizică cât și psihică. O alimentație sănătoasă trebuie să se bazeze pe legume, fructe, cereale integrale, grăsimi și proteine sănătoase. Micul dejun trebuie să includă alimente bogate în proteine și carbohidrați complecși, astfel încât să ne poată oferi energie pentru întreaga zi.

4. Exercițiile fizice

Ne vor ajuta să avem un corp mai tonifiat, dar și o minte mai sănătoasă. De obicei, după 10-15 minute de efort fizic, creierul începe să elibereze endorfine, acele substanțe care ne dau o stare de bine. De asemenea, efortul fizic ajută și la producerea serotoninei, renumită drept „hormonul fericirii”. O persoană care obișnuiește să facă frecvent efort fizic ajunge să dezvolte mai multă încredere în sine, să își controleze emoțiile mai bine și să treacă peste stările depresive. Așadar, când suntem stresați, câteva exerciții fizice ne vor face mult mai bine decât dacă am mânca ceva nesănătos.

5. Odihna

Ultimul aspect dar nu cel din urmă, odihna este extrem de importantă pentru a stopa obiceiul mâncatului pe fond emoțional, deoarece oboseala face ca emoțiile negative să se accentueze. Un somn odihnitor va ajuta organismul să se regenereze și să ne ofere energia necesară pentru următoarea zi.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Sursa foto: pixabay.com

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata