in

Cum ne poate influența vremea starea de spirit

Nu îți convine nici când plouă, căldura te enervează iar frigul te frustrează? Află așadar ce susțin oamenii de știință că se petrece cu noi, atunci când nu ne convine vremea de afară.

Sunt foarte mulți oameni care se plâng de efectul vremii asupra stării lor de spirit. Însă ce se petrece de fapt? De ce ne lăsăm influențați de temperatură, de lumina de afară sau de ploaie atât de mult?

Organismul nostru funcționează cel mai normal, la o temperatură aflată între 20 și 25 de grade Celsius, cu umiditate medie și cu lumină naturală din plin. Abaterile de la aceste intervale duc la creearea unui disconfort de diverse niveluri. Mai multe studii efectuate de-a lungul ultimilor 30 de ani ne spun cum și din ce motiv soarele, ploaia dar anotimpurile au influențe asupra noastră:

Temperaturile mari pot să înveselească persoanele depresive

Un studiu efectuat în anul 2008 de către Denissen et al. a concluzionat faptul că vremea are o influență asupra oamenilor și le controlează foarte mult stările de spirit. Din nefericire, o zi lipsită de soare, însoțită de vânt și ploaie poate fi neplăcută pentru anumite persoane, mai mult decât toate beneficiile aduse din partea unei zile însorite, cu temperaturi ridicate.

SAD (seasonal affective disorder) – tulburarea afectivă sezonieră reprezintă o formă adevărată de depresie, ce se manifestă în legătură cu anotimpurile sau vremea. Episodul depresiv apare în anumite sezoane atunci când plouă sau nu este soare. Așadar, persoanele care suferă de această afecțiune au stări depresive sau sunt inrascibile într-un sezon anume sau atunci când condițiile meteo la care sunt sensibili apar. Majoritatea persoanelor, trec prin episoadele de SAD în lunile de toamnă și iarnă, însă există și o categorie cărora li se întâmplă toate aceste manifestări pe timpul verii.

Căldura și ploaia influențează cel mai negativ oamenii

Hasiang și colegii săi au aflat, în anul 2013, o legătură dintre temperatura exterioară și agresivitatea umană. Studiul acestora demonstrează faptul că, odată cu creșterea temperaturii, conflictele dintre oameni se agravează cu 14% iar nivelul violenței cu 4%. Această creștere nu este cauzată doar de temperatură, ci are loc și din cauza ploii. Cu cât plouă mai mult, cu atât nervii se accentuează mai tare. În cazul în care este foarte cald sau plouă, persoanele intervievate au arătat un nivel mult mai redus de plăcere, comparativ cu zilele însorite unde temperaturile sunt medii.

Depresia se ghidează și după sezon

În vreme ce primăvara reprezintă o stare de readucere la viață după o stare de „hibernare” și un motiv imens de bucurie pentru anumite persoane, pentru persoanele depresive, primăvara este sezonul lipsit de speranță. În cazul persoanelor ce lucrează afară, cei depresivi au tendința mai ridicată de a se sinucide primăvara, pe când cei depresivi care au joburi înăuntru, au o rată mai ridicată de a se sinucide vara (Koskinen et al., 2002).

Un studiu realizat în 2012 (Christodoulou et al.) ne arată că: ” Studiile realizate atât în emisfera nordică cât şi în cea sudică raportează un pattern al ratei de suicid. Cazurile sunt mai numeroase primăvara şi la începutul verii şi scad pe parcursul toamnei şi iernii. Există un comportament universal valabil, pe care l-am observat şi care se manifestă la nivel global, indiferent de climă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cât de mult îngrașă pastele?

iscrem

iScream aduce un cocktail perfect de vară prin piesa Stand by me!