Cum a început pasiunea Deliei Dragomir pentru limbi străine si cum a început povestea Eucom?

După 20 de ani antreprenoriat, Delia Dragomir – cofondatoare și CEO EUCOM, spune că cea mai importantă lecție învățată în tot acest timp este valoarea parteneriatelor. Avantajul competitiv al companiei pe care o conduce este faptul că s-a adaptat timpurilor și a înțeles nevoia de interactivitate, metodele de predare în EUCOM fiind orientate către interesele și pasiunile cursanților.

Delia Dragomir a dezvoltat, alături de soțul ei, o tehnică nouă de a învăța – Agile Learning – care îmbină tehnologia și partea umană, relația trainer -cursant, relația cursantului cu tot ceea ce înseamnă o limbă străină, de la cultură la un întreg univers. Tocmai de aceea, despre business-ul ei, Eucom, spune că este în primul rând un stil de viață. Și totul a început de la dorința personală de a crea un mediu în care omul să simtă bucurie atunci când învață.

„Am văzut mulți cursanți care la început erau timizi și apoi au prins încredere. Ca să înveți o limbă străină, este important să ai curajul să greșești!“ – Delia Dragomir

Cum a început pasiunea ta pentru limbi străine? Spune-ne despre cum a început povestea Eucom.

Pasiunea faţă de oameni, antreprenoriat, învăţare continuă şi dorința de a crea experienţe m-au lansat şi m-au menţinut în domeniu. Chiar cred cu tărie că zi de zi învăţăm, că învăţarea este un proces continuu care nu se opreşte niciodată. E fascinant să vezi cum poți folosi ceea înveţi zi de zi, în orice activitate desfăşori, indiferent ce roluri ai, pui în aplicare ceea ce înveţi. Să nu laşi nici o zi să treacă în care nu ai învăţat ceva şi în care nu ai făcut o legătură între ceea ce ai învăţat şi viaţa ta de zi cu zi.

Am pornit totul în 2002, din dorinţa de a schimba modul în care sunt predate şi percepute limbile străine, nemulţumiţi fiind de experienţele avute în zona de learning în România. Ne-am dorit să furnizăm o experienţă inedită atunci când înveţi o limbă străină. Ne-am pus tot timpul “în papucii” celorlalţi şi în felul acesta am creat acest sistem. Nu aveam experienţa de predare a limbilor străine, ci dorinţa de a ni se “preda” într-un mod diferit. Încă de la început am decis că vocea clientului este importantă pentru noi și toate programele le-am creat în jurul acestui concept. Atitudinea „CAN DO” a contribuit foarte mult la ceea ce suntem noi astăzi, pentru că am răspuns pozitiv ori de câte ori am avut ocazia. Și am avut preocuparea de a găsi întotdeauna soluții win-win.

 

Cât de important e să cunoaștem o limbă străină?

Cunoașterea unei limbi străine înseamnă, în primul rând, posibilități mult mai mari de comunicare și acces la culturi noi. Învățarea unei limbi străine reprezintă o investiție în viitorul tău, iar asimilarea unei limbi străine de circulație internațională, cum este limba engleză, te poate ajuta să te descurci excelent într-o mulțime de țări din toată lumea, fapt care îți permite să călătorești fără vreo reținere. Studierea unei limbi străine îți dezvăluie cum gândesc și ce simt alte societăți, care sunt valorile și modul în care se exprimă, te aduce mai aproape de alte culturi.

 

Pentru persoanele care tocmai au început să învețe o limbă nouă, ce recomanzi?

Este foarte important să petreci timp cu limba în fiecare zi. Câteva ore în weekend nu vor ajuta foarte mult. Trebuie să-ți hrănești creierul cu limba în fiecare zi, angajându-te în diferite activități, inclusiv ascultarea, citirea, scrierea și vorbirea. Ascultă un curs audio, repetă fraze pe care le auzi și vorbește singur în limba. Există, de asemenea, multe momente în care poți introduce antrenamentul în activități de zi cu zi – de exemplu, când ești în trafic, când faci jogging sau chiar când speli vasele.

Ca să înveți cu adevărat o limbă străină ai nevoie de expunere totală la aceasta. În sensul că este nevoie să o vorbești, să o citești, să o asculți, să o scrii. Dacă nu te expui constant la toate aceste activități, nu ai cum să dobândești cunoștințe solide.

Cel mai important lucru este să integrăm „lecțiile” în viața noastră de zi cu zi, astfel că vom ajunge să nu le mai percepem ca fiind lecții, obligații, ci vom învăța natural și chiar fără să ne dăm seama. Astfel poți transforma orice moment într-o oportunitate de a învăța.

Gândește-te la ce îți place să faci pentru a te relaxa: te uiți la filme, citești, asculți muzică. Poți să urmărești filme cu subtitrare în limba pe care dorești să o înveți; astfel auzi cum se pronunță cuvintele și vezi cum se scriu, dar nu doar atât, te și forțează să te concentrezi la sensul cuvintelor, la contextul în care sunt rostite. În plus, îmbinând utilul cu plăcutul, vei scăpa de tendința de a cataloga „lecțiile” de limbă ca pe o corvoadă. Un alt truc util ar fi să-și pui setările telefonului în limba străină și astfel te vei ”lovi” de o sută de ori pe zi de limba respectivă.

DeliaDragomir
DeliaDragomir

De ce crezi că au nevoie tinerii de cursuri de limbi străine?

Ca să avem mai multă încredere în noi. Ca să putem să ne susținem punctul de vedere. Ca să putem să accesam pozițiile de top management pe care orice companie le are deschise. Că să putem să ne facem treaba la job și să ne simțim bine. Ca să înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru. Că să progresăm, să evoluăm, să ne dezvoltăm, să aflam alte culturi, obiceiuri de unde să putem prelua ce ni se potrivește.

În momentul în care stăpânești o limbă străină, ai încredere în tine, îți exprimi punctul de vedere, ești mai eficient în activitate, reușești să interacționezi cu colegii sau cu manageri de alte naționalități, și astfel ți se deschid noi oportunități.

 

Care credeți că este cel mai mare mit când vine vorba de învățarea limbilor străine?

Există multe mituri sau, aș spune mai degrabă, jumătăți de adevăr periculoase în jurul învățării limbilor străine. Cele mai tipice includ: „Nu am bani/timp să învăț o limbă nouă” sau „Nu am suficient talent pentru a învăța o limbă”.

Aceste afirmații nu sunt complet false. Banii oferă oportunități și dacă îți permiteți să călătorești des sau să lucrezi cu un profesor bun, ai anumite avantaje. De asemenea, este adevărat că unii oameni învață limbile mai repede decât alții. În plus, mulți oameni au copii și joburi solicitante.

Acestea fiind spuse, importanța acestor factori este exagerată. Câteva întrebări bune de pus aici sunt: Este învățarea o competiție? De ce o fac în primul rând? Dacă cineva poate ajunge la un nivel B2 în cinci luni și eu am nevoie de 3 ani pentru a ajunge acolo, înseamnă asta că nici măcar nu merită să încep? De cele mai multe ori ne complicăm inutil cu astfel de întrebări, în loc să ne bucurăm de procesul de învățare.

 

Crezi că învățarea unei noi limbi este cheia succesului?

O limbă nouă înseamnă oportunități noi și uși deschise.

În plus, învăţarea unei alte limbi te poate ajuta să înţelegi şi să accepţi mai uşor cultura şi tradiţiile celorlalţi. În opinia mea, nu numai că te ajută să reușești în obiectivele personale, ci îți oferă și o gamă largă de oportunități pentru avansarea în carieră.

Învăţarea unei limbi străine şi stăpânirea ei te pot ajuta să atingi obiective mai mari decât ai crezut vreodată posibil. Într-un colectiv multicultural, abilitatea aceasta face diferenţa dintre eşesc şi succes, dintre un mediu de lucru echilibrat şi unul tensionat, problematic.

 

Ce definește un bun profesor de limbi străine ?

Cei mai buni profesori sunt cei care te provoacă, cei care îţi dau de lucru (şi individual), cei care te conduc în acest proces, care te scot din zona de comfort, cei care îţi descoperă tăriile şi slabiciunile şi ştiu cum să jongleze cu ele. Pentru a-şi dezvolta abilităţi centrate pe comunicare şi dezbatere, cursanţii Eucom sunt implicaţi în activităţi ce simulează contexte reale de viaţă, formale, semiformale şi informale. Astfel sunt vizate fluenţa, spontaneitatea, claritatea şi coerenţa mesajelor transmise.

Pe lângă cunoștințele largi despre limba predată, un profesor excepțional are și entuziasm, pasiune, precum și dorința de a face diferența în procesul de învățare, folosind tehnici de predare interactivă, încurajate din plin la Eucom. Designul cursurilor noastre are abordare dinamică, practică, bazată pe comunicarea cu participanții pe marginea unor situații reale întâlnite în afaceri. Suntem în permanență orientați către inovația în training lingvistic, încercând să integrăm noile tendințe în cursurile de limbi străine pentru companii. Mizăm pe experiențe trăite la curs și simulăm contexte reale de viață.

În asta constă măiestria unui professor în a te înţelege pe tine, cursantul, şi a te ghida în tot acest proces.

Dar viitorul pentru Eucom? Ce planuri aveți?

Viziunea noastră pe termen lung este să susţinem 1.000.000 de oameni să avanseze în carieră şi să le creăm o experienţă plăcută de învăţare. Vrem să reuşim să arătăm lumii perspective noi, diferite, să reuşim să creăm un cadru plăcut de învăţare şi înţelegere a unei limbi străine.

Ne dorim să ajutăm oamenii să avanseze în carieră cu ajutorul programelor noastre, fie că vorbim de cursuri, fie că vorbim de evaluările pe care le oferim. Astfel, sperăm să le facem viața profesională mai bună.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata