Cozonacul lui Scărlătescu, secretele gustului de sărbătoare

Celebru pentru preparate sale pline de savoare, realizate după rețete tradiționale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie trucurile sale pentru a obține aroma perfectă pentru masa de Paste.

“Secretul cozonacului perfect stă în prospețimea şi proveniența ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate, obții preparate pe măsură, dacă stăpânești cât de cât arta gătitului”, spune Chef Cătălin Scărlătescu.

Nelipsit de pe masa de Paşte a românilor, cozonacul nu este, totuși, uşor de preparat. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă ești la primul cozonac. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit cu care să-i impresionezi pe cei dragi.

 

Ingrediente:

1 kg faină

250 g zahăr

450 g lapte

5 ouă proaspete

1 păstaie vanilie

60 g drojdie

300 g unt

500 g nuca

200 g rahat

150 g ciocolată de calitate

30 g portocală confiată

30 g coajăde lămâie

 

• Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr și trei linguri de faină.Se lăsă

compoziția să crească până când își dublează volumul.

• Laptele se fierbe împreună cu zaharul si cu o pastaie de vanilie, apoi se amesteca până

se dizolvă.

• Gălbenușurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obține un aluat aerat, consistent și elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.

• Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata si

rahat si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două

părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou si un pic de zahar.

• Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit

aproximativ doua ore.

• Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

 

Cozonacul lui Chef Cătălin Scărlătescu poate fi comandat online pentru Masa de Paşte pe www.chefsuperfood.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata