Coronavirus: Când vom putea să ieșim din nou din case

Alexandru Rafila, a mărturisit în cadrul unei intervenții, când se va putea termina starea de urgență. Președintele Societății Române de Microbiologie a menționat, însă, că este probabil ca restricțiile pentru marile manifestări să fie mai multă vreme în vigoare.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a făcut o evaluare, în direct la Digi24, legată de când am putea să părăsim locuințele:

,,Eu cred că după data de 15 mai. Dar atenţie, nu distanţarea socială să nu mai fie necesară, o reducere a măsurilor legate de distanţarea socială, dar multe din elementele, de exemplu organizarea de mari manifestări, vor fi probabil pentru mai mult timp în vigoare.”

România, în teste pentru un medicament contra coronavirus

Alexandru Rafila a mai anunțat că țara noastră va face parte dintr-un studiu internațional pentru testarea unui medicament.

„E un medicament etiologic, deci care tratează cauza bolii, singurul de fapt care există disponibil în momentul de faţă şi unde există speranţe legate de o bună eficacitate. E vorba despre un medicament dezvoltat în SUA şi noi o să fim parte a unui studiu internaţional, în care mai sunt vreo 20 de ţări din întreaga lume, în care se vor testa comparativ scheme terapeutice uzuale, le ştiţi foarte bine, antivirale utilizate în infecţia HIV, cu interferon, cu hidroxiclorochină, în paralele cu acest medicament. Vor fi loturi de pacienţi şi scopul este să observăm un câştig terapeutic net în favoarea acestui medicament etiologic şi atunci, probabil, şi compania americană va putea într-un timp relativ scurt să-l autorizeze pentru producţie şi pentru punere pe piaţă, într-un interval de câteva luni”, a mai adăugat acesta.

Ce măsuri se iau pentru stoparea răspândirii virusului

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a menționat că, în rândul medicilor, trebuie impuse unele măsuri esențiale pentru stoparea ritmului de infectare cu coronavirus:

„Trebuie o mască, ochelari, sau vizieră, o vizieră e şi mai bună, mânuşi şi un halat impermeabil, de unică folosinţă. Acestea sunt suficiente pentru marea majoritate a persoanelor care lucrează în sistemul de Sănătate, iar pentru cei care lucrează în locuri specifice, unde îngrijesc pacienţi, sigur că trebuie un nivel puţin mai înalt.”

În plus, șeful Disciplinei de Microbiologie al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a menționat, la un post TV, în contextul în care vârful pandemiei ar putea fi după Sărbătorile Pascale, că ”până acum am avut o creștere oarecum liniară, n-a fost o creștere abruptă, ați văzut că numărul de cazuri înregistrate zilnic a variat între 150 și 300 de cazuri, n-am avut mai mult de 300 de cazuri. Dacă acest trend va continua, ne dorim să fie așa… pentru că dacă vom avea o dublare a numărului de cazuri înregistrate zilnic, atunci o să avem o problemă cu asigurarea condițiilor de tratament.

Deocamdată, nu se pune această problemă, nu sunt supraaglomerate secțiile de ATI. Eu estimez că numărul maxim de cazuri noi, înregistrate zilnic, va fi undeva în jurul datei de 1 mai, între 25 aprilie și 1 mai, pentru că-n perioada sărbătorilor de Paște cu siguranță vor exista mai multe îmbolnăviri din cauza contactelor sociale care se vor intensifica, în ciuda recomandărilor autorităților.”

Sursa: ciao.ro

Sursa foto: romaniatv.net

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata