Cine este Alexandru Arion de la Editura Crime Scene Press

Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la lansarea romanului polițist bestseller Atac în bibliotecă, primul roman care poartă semnătura lui George Arion, scriitorul considerat „un Raymond Chandler român”. Roman publicat pentru prima oară în 1983 și ecranizat în două rânduri, Atac în bibliotecă este primul volum al seriei cu simpaticul personaj Andrei Mladin, ziaristul tobă de carte care devine detectiv fără voie. Pentru a sărbători 40 de ani de la apariție, Crime Scene Press a lansat la Bookfest o ediție de lux a romanului, într-un tiraj limitat. Momentul a fost punctat printr-un eveniment, vineri, 26 mai, la standul editurii din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, în prezența autorului, cu participarea Danielei Zeca Buzura. Tot acolo s-a aflat si Alexandru Arion, nepotul autorului, care ne-a oferit mai multe detalii despre relatia cu unchiul sau celebru si ce carti exista la editura, puteti citi mai multe in continuare.

Bravonet: Sunteți pasionat de cărți „din cauza” unchiului?
Alexandru Arion: Da, și nu numai. Sunt pasionat de cărți de când mă știu.
Adică de când ați început să citiți? Ați început cu cărțile dânsului?
Ei, nu. Totuși, când a scris „Atac în bibliotecă”, eu aveam 8 ani. Și cred că știam să citesc dinainte. Nu cred că aveam cum să încep cu „Atac în bibliotecă”.
Nu m-am gândit niciodată că dacă citești atât, poți să devii și director de editură. Cum e relația cu domnul Arion?
Bună.
Întotdeauna v-ați înțeles?
Nu. Evident, nu, dar știm să trecem peste toate momentele în care nu ne-am înțeles.
V-a plăcut o anumită carte de la dânsul?
Da. Cel mai mult, în afară de „Atac în bibliotecă”, mi-a plăcut „Insula cărților”.
Ce alți scriitori aveți la editură?
Noi, așa cum știți, publicăm doar romane mystery & thriller, romane de suspans, polițiste, și avem, în principiu, foarte multe traduceri. Dintre autorii români pe care îi publicăm, în continuare, i-aș menționa pe Stelian Țurlea, care a publicat, la noi, mai multe cărți, și Caius Dobrescu, foarte cunoscut scriitor, care are și o serie polițistă de cinci volume. Dar, da, în principiu, sunt traduceri și asta pentru că, din păcate, sunt puțini scriitori români ai acestui gen.
Nouă ne-a plăcut foarte mult Rodica Ojog-Brașoveanu! Ați încercat să o publicați sau este la altă editură?
Este la altă editură și e foarte bine că este. Și e bine că sunt cei câțiva autori români de gen care, într-adevăr, au scris bine și mult. Că sunt în continuare publicați, în continuare apar. Nu contează că nu sunt la noi, foarte bine că sunt și la alții.
Care este autorul dumneavoastră preferat?
E greu. E greu, că îmi plac foarte mulți dintre cei pe care îi avem noi, aici. Pe care îi traducem noi. Selecția o fac eu și, atunci, evident, sunt mulți autori.
Vă ocupați cu cititul, la muncă, vă ocupați și cu cititul acasă?
Da. Bine, munca asta de publishing e mai complexă. Nu doar citești, e și muncă de management. E de toate felurile.
Am observat, acolo, sus, Colecția Rebus. Vă ocupați și de asta?
Crime Scene Press este parte a unui grup editorial, din care fac parte Alias Publishing, Publicațiile Flacăra și Crime Scene Press. Noi suntem editorii revistei Rebus, dintotdeauna. Aceea este o colecție rară, 60 de titluri de integrame.
Revista noastră preferată de pe vremea lui Ceaușescu! Una dintre ele…
Revista Rebus! Facem o serie de calendare, vreo 60 de titluri, anual. Adică, suntem în acest domeniu.
Alte lansări, curând?
Aceasta la care ați participat, e singurul eveniment, pentru că noi facem evenimente doar când avem autori în stand. Noi am scos pe piață, la Bookfest, acum, mai mulți autori străini foarte buni. Aș menționa: S.A. Cosby -„Lacrimi care ard”, este un roman extraordinar! Grethe Boe – „Mayday”, o carte cumplit de actuală, din păcate. William McIlvanney și Ian Rankin – „Întuneric fără sfârșit”. Un nou roman Ann Cleeves, care este una dintre cele mai iubite autoare, „noua Agatha Christie” din Marea Britanie.
Observ că aveți un stand deosebit, cu aceleași fonturi de pe coperțile de carte. Nu am mai văzut așa ceva la nicio altă editură.
E o identitate de colecție. E un layout, o creație grafică a art directorului nostru, Alexandra Bardan. Am încercat altfel un pic.
Ați adus cititorul și prin asta.
Da. Prin titluri, autori, design.
Cărțile care poartă semnătura lui George Arion se găsesc la CRIME SCENE PRESS. Editura este singura din România cu un program dedicat în exclusivitate literaturii mystery & thriller. Printr-o selecție riguroasă a titlurilor, girată de către George Arion, cel mai celebrat scriitor de suspans din România, editura urmărește promovarea genului în rândul cititorilor. În catalogul editurii regăsim atât autori români cât și străini, clasici, dar și contemporani, scriitori ce reprezintă repere de valoare pentru timpul sau spațiul cultural din care provin.
Crime Scene Press online
Website: https://crimescenepress.ro/ Facebook: https://www.facebook.com/crimescenepress Instagram: https://www.instagram.com/crimescenepress/

 

Alexandru ARION, 48 ani, directorul editurii Crime Scene Press & nepotul scriitorului George Arion

”Lucrez în presa din 1994, la revista Flacăra, pe care am condus-o mai multi ani în calitate de redactor șef și de director. Am și relansat-o, în anul 2000, într-un format editorial și grafic complet nou pentru piata românească, printr-un eveniment de gala la Ateneul Roman. Din păcate, condițiile economice și migrarea publicului spre on line ne-au forțat sa sistem apariția în 2013. Am cochetat cu publishing-ul de carte încă de pe vremea când apărea revista. Timp de aproximativ cinci ani am scos o serie de romane polițiste care se vindeau împreună cu Flacara, în format pocket, unde am publicat atât clasici ai genului (Edgar Wallace, Edgar Allan Poe etc.) cât și scriitori romani sau străini contemporani.

Crime Scene Press a fost fondata în anul 2014, ca o editura independența după experiența pe care am avut-o cu imprint-ul anterior care publica aproape exclusiv ediții de chioșc. Am avut succes cu acele cărticele și mi s-a părut important sa apăra în România o editura dedicat acestui gen literar de multe ori, pe nedrept, trecut cu vederea. A fost (și încă este, după știință mea) singura editura din România care publica exclusiv literatura mystery & thriller. De la 3-4 titluri anual, la început, am ajuns ca în 2023 sa avem un plan editorial de aproximativ 30 de apariții.

CRIME SCENE PRESS, casa romanului polițist, este singura editură din România cu un program dedicat în exclusivitate literaturii mystery & thriller. Printr-o selecție riguroasă a titlurilor, girată de către George Arion, cel mai celebrat scriitor de suspans din România, editura urmărește promovarea genului în rândul cititorilor. În catalogul editurii regăsim atât autori români cât și străini, clasici, dar și contemporani, scriitori ce reprezintă repere de valoare pentru timpul sau spațiul cultural din care provin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata