in

Cele mai frecvente două probleme de sănătate care apar vara

Pregătiţi să vă bucuraţi aşa cum se cuvine de vară şi de zilele în care aveţi liber la relaxare? Nimic mai plăcut, mai ales atunci când nu lăsaţi afecţiunile sezoniere să vă ia prin surprindere.

Temperaturile ridicate, soarele puternic şi chiar alimentaţia constituie premise pentru apariţia de noi vulnerabilităţi ale organismului specifice acestui anotimp. Aflaţi care sunt cele mai comune afecţiuni ale verii şi cum pot fi tratate sau prevenite.

O afecţiune des întâlnită vara este intoxicaţia alimentară. Aceasta este cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacterii, virusuri sau paraziţi. Factorii care sporesc dezvoltarea unei infecţii alimentare sunt consumul laptelui nepasteurizat, al cărnii insuficient preparate, a peştelui, puiului sau fructelor nespălate în mod corespunzător. Riscul instalării acestei afecţiuni creşte exponenţial vara, întrucât dezvoltarea agenţilor patogeni este mult mai activă odată ce temperaturile depăşesc 30 de grade.

Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar în intoxicaţia alimentară, acestea fiind: greaţă, vărsături şi crampele intestinale. Ca metode de prevenire a toxiinfecţiilor alimentare se recomandă spălarea atentă a alimentelor înainte de consumarea lor, păstrarea în condiţii de maximă igiena a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor şi fierberea apei în cazul în care există îndoieli asupra calităţii sursei de apă potabilă.

Migrenele se înteţesc semnificativ în perioada verii şi pot cauza un disconfort mare. Acestea afectează 20% din populaţie, pot dura până la 72 de ore şi sunt însoţite de stări de greaţă şi sensibilitate la lumină, sunete sau mirosuri. Cauzele migrenelor sunt multiple şi nu sunt în cunoscute în totalitate, însă în anotimpul cald acestea sunt declanşate în special de o anumită sensibilitate a organismului şi de factori de mediu. Transpiraţia excesivă înseamnă pierderi de apă şi sodiu, ceea ce poate duce la instalarea migrenelor. În plus, schimbările de temperatură, a orarului de somn şi apariţia alergenilor de vară duc la acumularea stresului şi creşterea vulnerabilităţii organismului, crescând şi riscul manifestării durerilor de cap pronunţate. Printre tratamentele alternative recomandate combaterii acestor afecţiuni se număra acupunctura, psihoterapia şi consumarea rubarbei.

Cea mai frecventă cauză a acestor boli este corelată cu vulnerabilitatea sistemului imunitar în perioada temperaturilor ridicate. În acest caz, aportul de fructe şi legume nu mai este suficient, astfel că organismul trebuie “ajutat” şi de suplimentele alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking news: Pilula contraceptivă previne cancerul de col uterin

7 lucruri pe care nu ar trebui să i le faci EVER surorii tale