Cele mai cool patru curiozități geografice

Trăim într-o lume în care la tot pasul găsim tot felul de lucruri ciudate. Cert este că pe unele reușim să le înțelegem, iar pe altele le luăm ca atare.  Fie că vorbim despre curiozități naturale, tehnologice sau legate de oameni, toate ne atrag atenția.  Așa că am decis ca astăzi să alcătuiesc un top cu cele mai interesante patru curiozități geografice din întreaga lume.

Cea mai adâncă groapă săpată de om din lume

Cea mai adâncă groapă săpată vreodată pe pământ este gaura de foraj de la Kola, din Rusia. Aceasta are o adâncime de 12.261 m și a fost realizată în scop știintific. Astfel, oamenii de știință au făcut o serie de descoperiri surprinzătoare, printre care cea a unei mase de hidrogen care făcea ca noroiul să „clocotească”.

Ghețarii din Artica și Antarctica, surse de apă potabilă

Odată cu triplarea populației la nivel mondial, consumul  de apă a crescut fenomenal de mult, iar previziunile oamenilor de știință nu sunt dintre cele mai bune. Se preconizează că, în următorii 15 ani, Pământul va avea cu 50% mai mulți locuitori. O criză semnificativă se va declanșa, cel mai probabil, în jurul anilor 2020 – 2025, când aproximativ jumătate din populația globului va fie grav afectată de lipsa apei. În tot acest timp, ghețarii stochează între 70 și 80% din apa potabilă de pe planetă. 99% din aceștia se află în regiunea Artica și Antarctica.

Cel mai lung lanț muntos din lume se află sub apă

Lanțul muntos din Oceanul Atlantic este cel mai lung din lume și se întinde pe o distanță de aproximativ 40.000 km, cu o înălțime de peste 3.000 m. Acest lanț împarte oceanul în două bazine distincte. Islanda este singura regiune a acestui lanț muntos care se afla la suprafața apei.

Satul cu cel mai lung nume din lume

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch este satul cu cel mai lung nume din lume. Acest sat se găsește în Țara Galilor și conține patru litere „L” consecutive, în total numărând 58 de litere. Numele înseamnă „Biserica Sfânta Maria (Llanfair) din luminișul (pwll) alunului alb (gwyngyll) de lângă (goger) pârâul rapid (y chwyrndrobwll) și Biserica Sf. Tysilio (llantysilio) din peștera roșie (gogogoch)”.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata