Ce trebuie să știi despre orjeletul (ulcior sau urcior)! Simptome,cauze şi tratament!

Orjeletul (denumirea populară este ulcior sau urcior) este o infecție a uneia dintre glandele sebacee de la baza unei gene, la nivelul marginii palbebrale.

 

Această infecție se poate dezvolta în interiorul (orjelet intern) sau în exteriorul (orjelet extern) pleoapei, și poate aparea la orice vârstă.
Pleoapa va fi ușor dureroasă, sensibilă, cu hiperemie și edem la locul infecției (o mică umflătură roșie) care în aproximativ 3 zile evoluează spre o colecție purulentă ce se sparge, drenează și se vindecă în medie într-o săptămână.

Lipsa unei igiene corespunzătoare, transpirația, frecarea pleoapelor, poluarea, produsele cosmetice folosite incorect și excesiv, vechi și contaminate cu bacterii, pot favoriza apariția orjeletului.

Diagnostic

Dacă urciorul nu se vindecă spontan sau prin tratamentul local uzual, se poate recolta puroi de la nivelul leziunii și se pot face examene bacteriologice (incluziv antibiograma). În felul acesta se pune diagnosticul exact și se poate ridica tratamentul cel mai eficace.

Tratament

În general, ulciorul se vindeca spontan în decurs de o săptămână sau printr-un tratament ambulator ce constă în administrarea de unguente și picături cu antibiotice și antiinflamatorii.

Se pot folosi și comprese calde și antiseptice de 2-3 ori pe zi, 3-4 zile, pentru a grăbi evacuarea puroiului. Dacă infecția nu cedează sau dacă apar complicații, se recurge la tratament cu antibiotice sistemice.

Prevenire

Cel mai important este ca pacientul sa mențină o igienă riguroasă a ochilor și mâinilor. Pe cât posibil trebuie evitate zonele intens poluate sau cu praf, să se înlocuiască periodic cosmeticele, să se folosească ochelari de soare pentru protecție și să se folosească lentilele de contact până la vindecarea orjeletului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata