Ce trebuie să mănânci dar și ce să eviți dacă ai ulcer
Din ce în ce mai des întâlnit, ulcerul gastric este datorat unei alimentații necorespunzătoare și de stresul de zi cu zi. În afară de tratamentul medicamentos, dieta face parte de asemenea din tratament. Vrei să știi ce alimente să alegi și ce să eviți? Citește mai departe!
Durerile de stomac situate în partea de sus a abdomenului și senzația de arsură sunt doar câteva dintre simptomele care anunță prezența ulcerului. Disconfortul apare, de obicei, înaintea mesei sau imediat după ce ai mâncat. Cu toate că majoritatea cazurilor de ulcer gastric (la nivelul mucoasei gastrice) și duodenal (la nivelul segmentului inițial al intestinului subțire) apare în urma contaminării cu bacteria Helicopbacter pylori, boala care apărea de asemenea, și din cauza altor factori.
„Gastritele, ulcerul, boala de reflux gastroesofagian şi afecţiunile înrudite pot apărea şi pe fondul stresului, a fumatului, dar şi a excesului de medicamente antiinflamatorii”, dezvăluie medicul Adrian Copcea, specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie la Clinica „Asteco” din Cluj-Napoca.
Ce să mănânci și ce să eviți dacă ai ulcer
Ferește-te de prăjeli și condimente
Experții indică mai multe mese pe zi, în jur de 5-6, dar și limitarea porțiilor de alimente. Exact la fel de esențial este ca la prepararea mâncării să se țină cont de regulile igieno-dietetice, iar persoana să mestece bine mâncarea pentru a evita apariția problemelor digestive. Regimul alimentar în cazul ulcerului trebuie să includă alimente pregătite prin fierbere, înăbușire sau la grătar, fiind interzise preparatele prăjite.
„Condimentele verzi, cum sunt mărarul, pătrunjelul, tarhonul sunt cele mai sigure. Trebuie evitate condimentele precum piperul, ceapa, usturoiul, ardeiul iute şi boiaua. Asezonarea cu oţet diluat, surprinzător, este bine tolerată chiar de persoane cu hiperaciditate”, recomandă medicul nutriţionist.
Optează pentru lactatele cu un conținut redus de grăsimi
Ca un oricare alt regim alimentar adaptat unei afecțiuni, cel pentru ulcerul gastric include alimentele care sunt cât mai bine tolerate de organism, însă și cele care pot duce la apariția și la agravarea simptomelor. Printre aceste alimente bine tolerate se numără: pâinea, cartofii, orezul și pastele făinoase, însă la prepararea cărora nu se utilizează condimentele ce pot duce la mărirea acidității gastrice.
„Carnea, brânza slabă, peştele, lactatele degresate (brânza de vaci, laptele cu cel mult 1.5% grăsime şi iaurturile slabe), ouăle sunt recomandate în cazul ulcerului.
Dintre fructe, persoanele cu ulcer le poate alege pe cele cu fibră moale: bananele, caisele, pepenele galben, cel roşu, strugurii şi prunele”, ne recomandă medicul Adrian Copcea.
Dacă fructele sunt indicate proaspete, legumele este recomandat să fie consumate sub formă de super sau ciorbe. Printre acestea numărăm spanacul, morcovii, dovleceii și fasolea verde.
Ciocolata agravează arsurile gastrice
O parte dintre alimente sunt asemănate adesea cu simptomele ulcerului. Printre acestea se numără citricele, roșiile, ceapa, alcoolul, sucurile cu zahăr și grăsimile.
„Pe toată perioada regimului alimentar, trebuie evitate şi alimentele care favorizează refluxul gastric, cum sunt cele bogate în grăsimi. Produsele de patiserie, ciocolata, smântâna, sosurile, carnea grasă, prăjelile în ulei, dar şi brânza grasă nu sunt bine tolerate de orgasnim”, mai spune nutriţionistul.
Sursa: clickpentrufemei.ro
Sursa foto: pixabay.com