Ce trebuie să faci atunci când ai tensiunea arterială mică

Tensinea arterială mică sau în termeni medicali hipotensiunea, de multe ori este asimptomatică și nu arată prezența unei probleme. Doar că, atunci când apar semne ce persistă sau devin tot mai grave, sunt șanse ca hipotensiunea să arate prezența unei diversități de afecțiuni, periculoase pentru viață.

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt de 120/80 mm Hg, iar cele ce indică suspiciunea de hipotensiune sunt sub 90/60 mm Hg.

Dacă deja știi care sunt simptomele tensiunii arteriale scăzute, atunci află care sunt modalitățile naturale prin care o poți aduce la limitele normale:

Bea apă cât mai multă

Deshidratarea se numără printre cele mai frecvente cauze ale tensiunii scăzute. Așa că bea cât mai multă apă, de preferabil cel puțin 2 litri pe zi.

Consumă alimente bogate în vitamina B12, acid folic și fier

Acestea previn apariția anemiei, una dintre cauzele hipotensiunii.

Mănâncă des dar în cantități mici

Tensiunea arterială poate să se reducă brusc dacă mănânci cantități mari de alimente. Așadar, este recomandat să consumi porții mici de mâncare, dar mai des, pentru a nu te simți permanent flămând și să înlături riscul de hipotensiune.

Consumă alcool în cantități limitate

Alcoolul produce deshidratare și poate să se suprapună cu acțiunea unor medicamente pe care le iei, ducând așadar la scăderea tensiunii arteriale.

Consumă mai multă sare, dar nu prea multă!

Sodiul este eficient pentru creșterea tensiunii, însă trebuie să ții cont de faptul că nu trebuie să exagerezi. Altfel, vei ajunge în cealaltă extremă, adică hipertensiunea, un factor grav de risc în apariția bolilor de inimă.

Verifică adesea glicemia

Hiperglicemia poate reprezenta un facor de risc în creșterea tensiunii arteriale. Așadar, verifică din când în când, de circa 2-3 ori pe zi, nivelul de zahăr din sânge prin intermediul unui glucometru și ține cont de indicațiile medicului diabetolog în ceea ce privește alimentația, medicația și mișcarea.

Verifică-ți tiroida

Hipotiroidismul poate fi una dintre cauzele posibile ale hipotensiunii, motiv pentru care este indicat să mergi adesea la medic pentru controlarea nivelului de hormoni tiroidieni și prescrierea unui tratament medicamentos potrivit.

Încearcă să porți ciorapi de compresie

Dacă cumva tensiunea arterială scade atunci când stai întins sau atunci când te ridici brusc, ciorapii de compresie pot fi de ajutor pentru a preveni scurgerea unei cantități ridicate de sânge în picioare, cauzând astfel reducerea tensiunii. Mai poate fi de ajutor și ridicarea patului din zona capului sau punerea unei perne.

Tratează-ți infecțiile din corp

Indiferent că este vorba despre infecții virale, fungice sau bacteriene, acestea pot duce la scăderea tensiunii arteriale. Așadar, dă fuga la medic pentru a verifica care este problema și pentru a primi cel mai corect tratament (antifungice, antibiotice, antivirale, etc.).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata