Ce-și doresc locatarii de la (noua lor) baie?

Ritmul frenetic, stresul cotidian și aglomerația sunt doar câteva dintre lucrurile de care vrem să scăpăm imediat ce pășim pragul casei noastre. Liniștea căminului, confortul patului și o baie fierbinte sunt, pentru mulți dintre noi, ingredientele care marchează finalitatea încă unei zile care părea că nu se mai termină.

 

Este important să ne simțim ”acasă” și protejați, de aceea confortul și personalizarea locuinței în funcție de nevoi sunt principalele cerințe ale oricăror proiecte de amenajare interioare. La fel se întâmplă și în cazul băii, un spațiu care demult nu mai este doar funcțional, ci are puterea să ne influențeze starea de spirit.

 

Nevoile și dorințele noastre evoluează, de ce n-ar face-o și baia? Pe măsură ce trecem printr-o perioadă stresantă, baia este văzută ca un spațiu de regenerare personală și de self care. Așadar, ce își doresc cu adevărat locatarii de la noile lor băi?

Spațiu și mai multă lumină

Nimănui nu-i place o baie înghesuită sau întunecată. Conceperea unei băi este o știință a confortului și funcționalității, în care se află două elemente fundamentale: spațiul și luminozitatea.

 

Designerii de interioare folosesc diverse strategii pentru a maximiza percepția de spațialitate în băi, indiferent de dimensiunile reale ale acestora. Unul dintre cele mai eficiente trucuri este utilizarea culorilor deschise pentru pereți și podele. Albul, bejul sau pastelurile pot face o încăpere să pară mai aerisită și mai deschisă. De asemenea, plăcile mari de faianță sau marmură pot reduce vizual numărul de îmbinări, creând o senzație de continuitate și deschidere.

 

Lumina naturală este, fără îndoială, cel mai prețios atu al unei băi. O fereastră bine plasată aduce lumina solară, dar adaugă și o conexiune vizuală cu exteriorul,. Pentru băile fără acces direct la lumina naturală, soluțiile de iluminat artificial sunt proiectate să imite cât mai fidel lumina naturală.

Pe cât de frumoasă, pe atât de inteligentă

Odată stabilit fundamentul, atenția se îndreaptă către funcționalitatea băii. Locatarii se așteaptă ca noile lor băi să fie echipate cu tehnologie de ultimă oră care să le sporească confortul. De aceea nu ar trebui să ne mire că tot mai multe persoane comandă cabine de duș inteligente, care permit controlul temperaturii și a intensității apei printr-o simplă atingere, aleg toalete cu funcție de bideu, oglinzi anti-aburire, cu ecrane tactile.

Designul, ca oglindire a stilului personal

Designul unei băi este un teren fertil pentru exprimarea individualității și a gusturilor personale, transformând acest spațiu funcțional și într-un refugiu ce reflectă identitatea și preferințele estetice ale fiecărui locatar.

 

Alegerea materialelor joacă un rol cheie; marmura, granitul și piatra naturală rămân preferate pentru aspectul lor sofisticat și durabilitate, în timp ce lemnul adaugă căldură și un sentiment de confort. Personalizarea poate merge și mai departe cu piese customizate, ca baia să reflecte unicitatea fiecărei persoane.

 

Designul băii trebuie să echilibreze funcționalitatea cu estetica: spațiul nu trebuie să arate doar bine, ci să fie și complet funcțional. De exemplu, depozitarea creativă este esențială în băile mai mici. Dulapurile ascunse, rafturile deschise și soluțiile de depozitare verticală sunt toate moduri prin care designul inteligent poate face o baie să pară mai organizată și mai spațioasă.

 

În final, un design de baie ar trebui să poată permite modificări și ajustări pe parcurs, întrucât nevoile și preferințele locatarilor se pot schimba. Dulapurile, rafturile și chiar obiectele sanitare trebuie ajustate sau înlocuite cu ușurință, permițând locatarilor să își reînnoiască spațiul fără renovări majore.

Durabilitate și ușurință în întreținere

Materialele rezistente la umiditate, mucegai și uzură sunt prioritare; iar suprafețele care nu rețin murdăria și sunt ușor de curățat sunt în topul listei de dorințe. De exemplu, faianța cu tratament anti-pete sau cabinele de duș care resping apa și calcarul contribuie la menținerea curățeniei și aspectului impecabil al băii cu un minim de efort.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata