Ce modele de tapet merg în living și bucătărie?

Tapetul este un element de decor ce are un impact semnificativ asupra interiorului unui spațiu. Fiind disponibil într-o varietate de modele, poate fi aplicat în toate încăperile din locuință. Cu toate că ideea de a aplica tapet bucătărie sau pentru baie nu pare cea mai potrivită în percepția unora, este practică din anumite motive. Am pregătit acest articol pentru a-ți oferi mai multe informații care să te ajute în amenajare.

Ce modele ar trebui să alegi pentru bucătărie?

 

Deși bucătăria este încăperea cu fluctuații de temperatură, mulți aburi și haos, tapetul are capacitatea de a ascunde imperfecțiunile de pe pereți, de a-i proteja și de a schimba decorul. Cei care optează pentru tapet bucătărie au posibilitatea de a alege dintr-o gamă destul de largă.

 

Pentru bucătărie sunt potrivite modelele pline de viață și culoare, care luminează spațiul și oferă inspirație. Sunt ideale modelele de tapet bucătărie ce conțin elemente florale și cele în nuanțe calde și pastelate. De obicei, culorile deschise revitalizează și împrospătează decorul, încadrându-se perfect în orice tip de bucătărie, indiferent de dimensiunea ei sau stilul de amenajare.

 

O regulă a amenajărilor interioare constă în evitarea culorilor închise pentru amenajarea spațiilor mici. Nuanțele închise au capacitatea de a închide spațiul, ceea ce înseamnă că încăperile vor părea și mai mici decât sunt.

 

Ce model ar trebui să alegi pentru living?

 

De obicei, livingul este cea mai spațioasă încăpere din locuință. Drept urmare, designul acestei camere trebuie să fie unic, iar atmosfera predominantă cât mai liniștitoare și plăcută. Modelele de tapet living potrivite sunt cele inspirate din natură, dar și cele care ilustrează forme geometrice sau contraste cromatice. De altfel, este potrivit și tapetul inspirat din folclor sau cel cu modele abstracte.

În momentul alegerii modelului de tapet potrivit pentru living trebuie să se țină cont de mai multe aspecte, precum pereții disponibili pentru aplicarea acestuia, stilul de amenajare și designul celorlalte elemente de mobilier și decor.

 

O modalitate excelentă de decorare a livingului consta în alegerea unui mobilier simplu, chiar alb, care să intre în contrast puternic cu un tapet complex și colorat. Dacă decorul pare deja prea încărcat fără tapet, atunci se recomandă alegerea unui model cât mai simplu.

 

Greșeli frecvente făcute în alegerea tapetului

 

  1. Alegerea tipului de tapet nepotrivit

 

Tapetul se fabrică din mai multe tipuri de materiale: hârtie, vinil, textil, fibre nețesute sau metalic. Varianta clasică, și anume tapetul din hârtie, este potrivit pentru camerele în care nu există umiditate și fluctuații de temperatură. Astfel, se pliază mai mult pentru dormitoare, sufragerii și holuri, și trebuie evitat pentru băi și bucătării.

 

Când se alege tapetul, trebuie să se ia în considerare tipul încăperii în care urează a fi aplicat. Pentru băi și bucătării sunt recomandatele materialele rezistente la umiditate și cele care pot cu întreținute mai ușor, precum tapetul din vinil, care este ușor de curățat și nu se deteriorează din cauza umidității.

 

  1. Stabilirea unui buget prea mic

 

De cele mai multe ori, bugetul influențează calitatea elementelor de decor utilizate în amenajarea locuințelor. Este de la sine înțeles că un tapet de calitate poate fi mai costisitor, însă trebuie avut în vedere faptul că are o rezistență mai bună în timp.

 

  1. Alegerea nuanțelor nepotrivite

 

Tapetul ales trebuie să se potrivească cu restul culorilor din decor. Poate fi în aceeași linie cromatică sau poate forma un contrast plăcut cu celelalte culori din încăpere. Alegând nuanțele potrivite se va obține o atmosferă plăcută în orice cameră.

 

De altfel, în alegerea culorilor trebuie să se țină cont neapărat de dimensiunea camerelor. Pentru spațiile mici sunt potrivite nuanțele deschise, care pot deschide decorul și ilumina corespunzător încăperea. Pentru camerele de dimensiuni mari nu există astfel de restricții, însă trebuie să se țină cont de combinațiile de culori făcute.

 

  1. Alegerea modelelor nepotrivite

 

Dacă în camere sunt deja prezente o varietate de elemente de decor, ar fi bine ca tapetul ales să nu fie prea complex. Se recomandă alegerea unui număr limitat de decorațiuni și păstrarea unei linii cromatice pentru acestea.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata