Ce lucrări se fac primăvara prin curte și grădină

Mai sunt doar câteva zile până la venirea primăverii, așa că prin magazinele specializate, dar și prin piețe apar pliculețe cu tot felul de semințe care te fac să nu mai ai răbdare și să vrei să începi să plantezi câte ceva în grădina de legume sau cea de flori. Cu toate acestea, înainte de a trece efectiv la fapte, mai sunt de pus la punct unele operațiuni. Despre pregătirile care se fac acum, dar și multe alte detalii interesante, vei găsi informații în rândurile următoare.

 

Adună resturile vegetale

Luna februarie este cea care trebuie să fie ocupată cu mai multe lucrări de pregătire a grădinii tale. Pentru că vremea este mult mai blândă acum decât a fost pe timpul iernii, poți începe prin a aduna resturile vegetale, dar și gunoaiele, pentru a pregăti terenul pentru aplicarea îngrășămintelor de care solul are nevoie.

 

Verifică starea uneltelor de grădinărit

După câteva luni în care nu ai mai avut treabă cu ele, apropierea primăverii înseamnă că trebuie să verifici starea în care se mai află uneltele tale de grădinărit. Nu contează că sunt cele manuale sau electrice, toate trebuie să fie în stare bună de funcționare. Vezi dacă sunt ceva probleme, și în caz că descoperi ceva care nu funcționează bine, ocupă-te de remedierea defecțiunilor.

 

Fă-ți planul ”de atac”

Gândește-te ce vrei să obții anul acesta de la grădina ta. Poate chiar vrei să încerci să mai plantezi ceva noutăți, și de aceea trebuie să te gândești care este locul din grădina ta unde aceste plante s-ar dezvolta cel mai bine. Eventual, chiar te-ai pregătit din timp pentru aceasta și ai plantat unele răsaduri în jardiniere sau ghivece pe care le-ai ținut peste iarnă în casă. Acum, deja unele seminte legume au aparut in plantute firave dar care se anunță a fi unele foarte puternice. Este timpul și să cumperi semințe de plante noi, de la magazinele specializate, și care îți pot completa și mai frumos grădina!

 

Ai suficientă sfoară? Dar araci?

Unele plante au nevoie să fie susținute de araci, așa că profită de aceste zile rămase până la venirea primăvarii și verifică dacă mai ai suficientă sfoară de legat, dacă ai sau nu destui araci. Nu mai este nevoie să amintim că orice problemă găsită trebuie remediată din timp.

 

Sistemele de irigare

În verificările tale nu trebuie să uiți nici de sistemul de irigații – dacă acesta există. La fel trebuie observată starea în care se mai află sistemul de colectare a apei de ploaie, de drenare a apei, dar și cum se mai prezintă robinetele din curte, după atâta timp în care nu au mai fost folosite.

 

Lucrările agricole de primăvară

Dacă ai terminat cu totul, și ești mulțumit de felul în care se prezintă, ai mai și remediat ce probleme apăruseră, este timpul să treci la lucrările agricole de primăvară.

 

Afânarea și nivelarea solului

După cum aminteam ceva mai sus, solul trebuie să fie bine pregătit pentru a primi semințele pe care urmează să le plantezi chiar acum, și care îngrijite așa cum trebuie, să îți ofere roade delicioase și îmbelșugate. Prin urmare, trebuie să cureți terenul de frunzele sau ramurile uscate. După ce ai încheiat această operațiune, solul trebuie să fie bine afânat și apoi nivelat. Dacă din păcate ai avut parte de o iarnă mai secetoasă, în care precipitațiile sau zăpada au fost aproape inexistente, nu este chiar greșit să uzi puțin pământul, fără însă a-l îneca în lichid.

După ce solul a fost afânat și nivelat, se aplică fertilizatorul sau îngrășământul, care va oferi pământului acele substanțe nutritive de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta așa cum trebuie. Poți folosi în acest sens mușchi de turbă sau compost, pe care pământul le adoră, pur și simplu. Evident, și soluția clasică, gunoiul de grajd procesat este și ea la fel de eficientă, așa că nu renunța la ea, dacă îți este mai ușor așa.

 

Ocupă-te și de livadă

Dacă în afară de grădina de legume ai mai plantat și câțiva pomi fructiferi, și lor trebuie să le dai atenția cuvenită. Vei curăța bine pământul din jurul rădăcinii, vei săpa și afâna solul, vei adăuga fertilizantul. Sosirea primăverii înseamnă pentru pomii fructiferi timpul că este nevoie de tăierile de primăvară. Acestea trebuie efectuate înainte de a înflori, și au scopul de a forma o coroană frumoasă, dar și una în care razele soarelui să ajungă peste tot, pentru a avea parte de roade bogate. Tot acum se aplică și tratamentele prin care sunt prevenite, ameliorate sau chiar tratate în totalitate anumite boli cauzate de dăunători.

 

Răsadurile de legume

Niciodată plantarea răsadurilor de legume nu se face fără a pregăti semințele și săparea cuiburilor. Ce presupune exact pregătirea semințelor? Pentru a ne da seama care dintre semințe vor da rod și care nu, acestea trebuie puse la încolțit, într-un vas cu apă, la temperatura camerei. Evident, cele care nu germinează nu sunt bune de a fi plantate. Majoritatea plantelor sunt plantate în perioada martie – aprilie, dar mai sunt și unele soiuri care se pretează să fie însămânțate de mai multe ori pe an. Profită de acest avantaj, pentru a te bucura mereu de roadele muncii tale.

 

Respectă calendarul plantărilor

Dacă ești la început în ale grădinăritului, trebuie să înveți care este calendarul de plantare. Finalul de februarie și începutul lunii martie este perfect pentru a planta mărar, pătrunjel, leuștean, salata verde, morcovul, ceapa, spanacul și ridichile. Din a doua jumătate a lunii martie poți începe să plantezi varza timpurie sau cartofii. În luna aprilie te vei ocupa de răsadurile de roșii și ardei, iar la final de prier te așteaptă castraveții, fasolea sau sfecla roșie.

Nu ezita să ceri sfatul specialiștilor, în caz că mai ai nevoie de ceva îndrumări, și apoi, cu timpul, vei căpăta experiența necesară!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata