Ce înseamnă consiliere psihologică și când este nevoie să apelezi la ea

Orice om are de-a lungul vieții parte de mai multe provocări, dificultăți în fața cărora se simte copleșit, nu găsește nicio soluție pentru problemele cu care se confruntă. Și, dacă sunt persoane care reușesc să treacă destul de ușor peste toate acestea, pentru altele este pur și simplu prea mult.

Și nu, chiar nu este nicio rușine să ceri ajutor de specialitate, cum ar fi serviciile de consiliere psihologica și psihoterapie. Din păcate, românii nu sunt încă prea deschiși din acest punct de vedere, iar persoanele care apelează la sprijin de specialitate sunt catalogate sec drept ”nebune”. Acesta este, de altfel, și principalul motiv pentru care acele persoane care chiar au nevoie de ajutor de specialitate, îl refuză: teama de ”oare ce va spune lumea” este prea mare, așa că preferă să ascundă ceea ce simt. Nu este deloc corect pentru că, în acest fel, problemele nu dispar. Dimpotrivă, ele se acutizează!

 

Ce este consilierea psihologică

Din necunoștință de cauză, de cele mai multe ori consilierea psihologică este confundată cu psihoterapia. De aceea, pentru a preveni această confuzie, avem pentru tine câteva informații care să te facă să înțelegi mult mai ușor diferențele dintre cele două.

Deși amândouă sunt o formă de intervenție psihologică, consilierea se deosebește de psihoterapie prin problematicile abordate. Mai exact, în cadrul ședințelor de consiliere psihologică se va pune accent pe dezvoltarea personală, pe tulburări minore de personalitate, pe unele dificultăți și probleme psihologice. Concret, la consiliere psihologică se pot adresa cei care au parte de dificultăți în viața de zi cu zi și pe care simt că nu le pot soluționa cu bine. Ignorarea acestora nu este o soluție, deoarece acestea se pot agrava și pot duce chiar la apariția unor probleme psihice cu adevărat grave.

 

Scopul consilierii psihologice

Și totuși, care este scopul consilierii psihologice? Răspunsul este chiar simplu: este ajutorul de care ai nevoie pentru a găsi SINGUR soluții pentru problemele tale, de a face față cu succes provocărilor. Consilierul nu este o persoană care să îți ofere soluții, nu îți spune ce decizii să iei, dar te poate ajuta să iei tu cele mai bune decizii pentru tine. De multe ori ne confruntăm cu stări, comportamente și situații care te copleșesc, mai ales că nu înțelegi nici cauzele care au dus la apariția lor. Aici intervine rolul consilierului, cel care este acea persoană ”din afară” care te poate ajuta să le înțelegi mai bine, pentru ca în final, să poți depăși toate aceste neplăceri.

 

Când ai putea lua în calcul apelarea la consilierea psihologică

Există mai multe situații când ai putea lua în calcul să apelezi la consilierea psihologică. Dacă simți că nu mai reușești să faci față cu bine problemelor cu care te confrunți, ai parte de stări repetate de inapetență, ești tot timpul încordat și îngrijorat, ți-ai pierdit pofta de viață, simși că nu te mai poți concentra, dacă nu găsești soluția la o anumită problemă, dacă vrei să găsești pe cineva care să te asculte și să te înțeleagă și multe altele asemănătoare. Și nu, chiar nu este nicio rușine în a lua această decizie. Dimpotrivă, este primul pas pe care îl faci pentru tine, pentru a reuși să fii o persoană echilibrată, așa că lasă prejudecățile la o parte!

 

Avantajele consilierii psihologice

Cu toții suntem în căutarea fericirii, și din acest motiv, de multe ori, greutățile care ne pot apărea în cale pot deveni piedici de netrecut. Este ceva normal să ceri ajutor, iar o metodă bună este apelarea la consilierea psihologică. De aceea, trebuie să detaliem puțin și care ar fi avantajele de care poți avea parte atunci când iei această decizie.

 

Devii o mai bună versiune a ta

Ceea ce trebuie să știi despre tine este că ești o persoană mai puternică decât crezi. De fapt, puterea de a trece cu bine peste toate obstacolele care apar se află în tine. Doar că nu găsești acel buton care trebuie apăsat pentru a reuși să găsești cele mai bune soluții, dacă ne permiți această comparație. Aici intervine consilierea psihologică, această metodă prin care reușești doar cu mici îndrumări, discuții, să ieși din acea stare și să treci la nivelul următor. De fapt, cu ajutorul consilierii psihologice devii o mai bună versiune a ta, vei fi mult mai echilibrat și îți va fi mai ușor să treci cu bine peste toate.

 

Dificultăți financiare

Poate părea ceva ciudat, nu? Cum poate să te ajute consilierea psihologică în depășirea dificultăților financiare. Puțină răbdare și îți explicăm imediat. La fel ca multe alte persoane, și tu ai datorii. Nu contează cauzele care te-au adus în această situație: lipsa unui job care să îți ofere satisfacțiile materiale, cheltuieli compulsive, jocurile de noroc sau multe altele. Gestionarea eficientă a resurselor financiare este foarte importantă, și chiar ne influențează calitatea vieții. Aici intervine sprijinul pe care ți-l oferă consilierea psihologică, și care te ajută să treci cu bine peste acele probleme și să găsești soluția pentru a le depăși.

 

Un loc unde îți poți exprima gândurile și sentimentele

Mulți dintre noi suntem ”nevorbiți”, cum se spune, ceea ce înseamnă că nu reușim să găsim persoana potrivită în fața căreia să ne deschidem, să ne exprimăm gândurile și sentimentele prin care trece. Cu alte cuvinte vorbim, dar nu comunicăm. Ședințele de consiliere psihologică sunt acele locuri unde simți că ești ascultat, că nimeni nu te judecă pentru ceea ce simți sau gândești, iar exprimarea lor verbală te ajută să le conștientizezi mai bine. Chiar este mâna de ajutor întinsă la nevoie, așa că nu renunța la ea!

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata