Ce activități sportive poți practica în funcție de vârstă

Sportul reprezintă activitatea fizică care ne ajută să ne simțim mereu plini de energie, să avem o imunitate dar și o stare de spirit bună. De aceea, specialistul în mișcare Camelia Petre ne va ajuta să înțelegem care sunt sporturile pe care ar trebui sau am putea să le facem în funcție de vârsta noastră.

Ei bine, chiar și simplul mers pe jos, după spusele specialistului, este extrem de important pentru sănătatea noastră.

Primele exerciții fizice trebuie să aibă loc, odată cu primii ani de viață

0-2 ani

În primii ani de viață, mișcarea contează foarte mult pentru începerea dezvoltării unui copil. În acest fel, va învăța să își formeze mușchii, să descopere plăcerea mișcării și să fie activ de la o vârstă fragedă:

„Până la doi ani se recomandă gimnastică de stimulare motorie, obligatoriu executată de un kinetoterapeut, masaj, stimularea micuţului să apuce jucării, să se caţere, să meargă, dar acest lucru doar ajutat de cineva“, ne-a dezvăluit Camelia Petre, specialist în kinetoterapie la Clinica Polisano din Bucureşti.

2-5 ani

„Un sfert de oră pe zi este suficient pentru exerciţiile care le întăresc musculatura, cum ar fi jocul cu mingea sau înotul“, susține Camelia Petre.

Odată cu trecerea timpului, oasele lor vor putea să se dezvolte armonios.

5-18 ani

După vârsta de 5 ani, intră în plan „perioada la care încep şi se desfăşoară procesele hormonale, perioadă crucială pentru postura, aspectul fizic şi, mai ales, sănătatea viitorului adult, cel mai mare pericol fiind obezitatea“, dezvăluie specialistul.

În această perioadă, este necesar un minim de o oră de exerciții fizice moderate.

La vârsta maturității, simplul mers pe jos contează foarte mult.

18-30 ani

În acest interval de vârstă, vom avea nevoie de minimum 30 de minute pe zi de activitate fizică moderată, măcar 5 zile pe săptămână.

„Sunt recomandate alergarea şi exerciţiile de fitness, care pun presiune pe tendoane, articulaţii şi oase, ajutându-le să se întărească. În special cele aerobice, jogging-ul, înotul, mersul pe bicicletă sunt de preferat“, declară Camelia Petre.

30-40 de ani

Ca să te poți menține în formă, este indicat să acorzi cel puțin patru ore pe săptămână pentru exerciții fizice de forță. Și nu discutăm doar despre exercițiile la sala de gimnastică, ci și despre activitățile curente, cum ar fi urcatul pe scări, făcutul curățeniei prin casă sau curte, etc.

40-50 de ani

„Exercitiile fizice sunt esenţiale pentru vigoarea şi sănătatea organismului, iar cel mai eficient este mersul pe jos. Efecte vizibile au şi înotul ori mersul pe bicicletă“, mai spune Camelia Petre.

Înotul, sportul perfect pentru persoanele în vârstă

50-60 de ani

„După 50 de ani, cei mai afectaţi de slăbirea muşchilor încep să fie bărbaţii. 2-4 ore de forţă şi cardio, plus una de stretching pe săptămână sunt recomandate la această vârstă“, afirmă Camelia Petre.

Specialistul indică practicarea de activități sportive ce au la bază viteza și rezistența, cum ar fi badmintonul, tenisul sau fotbalul.

După vârsta de 60 de ani, „înotul este o formă excelentă de aerobic pentru sexagenari, în special pentru cei care suferă deja de osteoartrită sau de dureri ale articulaţiilor. De asemenea, exerciţiile de tip Pilates sunt recomandate pentru întărirea tonusului muscular şi reducerea efectelor osteoporozei“, concluzionează specialistul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata