Cauzele mâncatului compulsiv: episoade de excese alimentare

Încă o zi stresantă la școală sau acasă în care singurul aliat îţi este prăjitura din farfurie? Deşi pare a fi prietenul care nu dezamăgeşte niciodată, acest refugiu emoţional, pe care tot mai  multe persoane îl găsesc în bucătărie, poate fi începutul unui cerc vicios.

Episoadele de exces alimentar, prin care o persoană compensează stări de disconfort fizic sau emoţional, se pot transforma cu rapiditate într-o tulburare alimentară: mâncatul compulsiv. Deseori când ceva nu merge bine într-una din ariile vieţii, vom încerca să redobândim echilibrul afectiv cu ajutorul mâncării, chiar şi atunci când nu apare senzaţia de foame, devenind apoi copleşiţi  de sentimente de vinovăţie sau regret.  Aşadar, de ce devine mâncarea aliatul nostru şi când constituie aceasta un pericol?

Mai multe cauze,  o singură problemă

Nu există o singură cauză care duce la mâncatul excesiv, astfel că în majoritatea cazurilor acesta apare pe fondul mai multor factori combinaţi din următoarele categorii:

  • Cauze genetice: aici se încadrează anomaliile biologice precum activitatea anormală a hipotalamusului (regiunea cerebrală care controlează apetitul alimentar) care ar putea transmite în mod eronat mesaje legate de senzaţia de foame sau ale serotoninei, substanţă care are un rol important în păstrarea echilibrului emoţional din viaţa noastră.
  • Cauze sociale şi culturale: presiunea socială asupra oamenilor pentru o siluetă perfectă, prezenta recompensei prin mâncare sau modelul parental defectuos – prezenţa în copilărie a unui regim alimentar nesănătos sau din contră, cazurile în care părinţii impun în mod rigid un stil de viaţă sănătos, ceea ce duce la apariţia dorinţei pentru „fructul interzis”. Toate acestea constituie un prim declanşator încă din copilărie pentru mâncatul compulsiv, afecţiune cu un puternic substrat emoţional.
  • Cauze psihologice: în cele mai multe cazuri, predispoziţia către mâncatul compulsiv este specifică persoanelor care se confruntă cu stări de dispoziţie negativă, depresie, stres, singurătate sau anxietate. Acestea apelează la mâncare în încercarea de a-şi restabili starea de confort, însă aceasta este doar o soluţie temporară care doar camuflează o problemă fără a oferi rezolvarea.

Pagosten este suplimentul alimentar Ropharma care vine în sprijinul persoanelor care se lupta cu această tulburare prin combaterea poftelor alimentare, echilibrarea metabolismului, scăderea nivelului de zahăr din sânge, reducerea apetitului şi menţinerea unei senzaţii de saţietate prelungite. Este disponibil în farmaciile Ropharma din toată ţara şi online pe www.ropharma-healthcare.ro, la preţul de 32,96 lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata