Cât timp vom fi nevoiți să stăm acasă din cauza coronavirusului? Medicul Adrian Streinu Cercel îți răspunde la cea mai frecventă întrebare

Medicul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” afirmă faptul că pandemia la nivel național ar putea fi controlată și încetinită dacă oamenii ar sta în casă până la 10 săptămâni.

„Minimum șase săptămâni, opt săptămâni ar fi OK, 10 săptămâni ar fi ideal”, a declarat Streinu Cercel, la Antena3.

Cu toate acestea, medicul susține că acest lucru nu ar stopa definitiv îmbolnăvirea cetățenilor.

„Dacă lăsăm să se întindă cu o rată foarte mare, în trei săptămâni-patru săptămâni, vor fi cu toții copleșiți, iar modelul italian va fi la noi în țară la el acasă”, a menționat el.

Medicul este de părere că anumite măsuri au fost luate totuși cam târziu din partea autorităților.

„Când ești la început de epidemie, testarea este utilă. Noi nu mai suntem demult la început de epidemie. Noi ne-am trezit în plină pandemie. Deci noi ne-am trezit cu cazuri cât se poate de reale pe teritoriul României și nu ai ce să testezi. Ce să mai testez acuma?

În momentul de față, când știu că mi-au venit pe relația Spania peste 100 de mii de oameni în România, și că în Spania este ceea ce este, ce pot eu să-mi imaginez că voi avea pe teritoriul României decât ce este și în Spania?

Când am lăsat granițele deschise și cu chiu, cu vai am închis zborurile pe Italia și am lăsat să vină în țară cu virusul după ei și avem rezultatul, ce să mai testez, ce mai caut?

A, facem un lucru care trebuie făcut și este logic și anume încerc să stabilesc în continuare nivelul de contacti, în așa fel încât să limitezi cât se poate de mult răspândirea. Cum: tot prin testare. Noi, în România, în momentul de față, avem posibilitatea să testăm undeva la 2.000 de pacienți pe zi, lucru de dimineața până seara. Și testând acești 2.000 de oameni pe zi vedeți ce rată de pozitivitate avem. Dar asta reprezintă numai vârful aisbergului. Aisbergul este sub apă”, a adăugat Streinu Cercel.

În momentul în care a fost întrebat dacă nu ar fi mai bine să se oprească absolut tot timp de două luni, medicul a declarat că ar fi o soluție bună, însă nu acest lucru nu depinde de decizia sa, însă tot acela va fi rezultatul la un moment dat.

„Eu presupun că odată și odată se va întâmpla. E o decizie care nu-mi aparține. În schimb, din punct de vedere științific, lucrurile cam așa stau”, a punctat Streinu Cercel.

Sursa: libetateapentrufemei.ro

Sursa foto: stirimondene.fanatik.ro, nature.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata