in ,

Căsătoria în luna mai aduce ghinion. Mit sau realitate?

Dacă încă n-ai auzit până acum, ei bine există în popor o credință străveche potrivit căreia căsătoriile realizate în luna mai, nu ar ține prea mult. Cum alte națiuni consideră că luna mai este ghinionul nunților, puține persoane mai aleg să facă marele pas în această perioadă. Însă unde își are originile ideea de ghinion al nunților în luna mai?

Dacă îți faci nunta în luna mai vei ajunge la divorț?

De ce au românii impresia că luna mai este luna divorțurilor? Dacă ne vom uita în curtea englezilor, aceștia susțin că luna mai aduce ghinion nu doar pentru cei care se căsătoresc, dar și cei care sunt născuți în aceasta. De altfel, francezii catolici, asemeni și restul populației din Europa Centrală a secolelor XVI-XVII erau de părere că, în luna mai, ar fi avut loc o uniune incestuoasă, aducătoare de rele, prin căsătoria Dracului cu propria lui mamă.

În ziua de azi însă, nimeni nu mai crede în astfel de superstiții referitoare la nunta în luna mai. Chiar și așa, la noi în țară, prin zonele de munte, încă sunt persoane care cred în Iele. Duhurile lor se plimbă nestingherite, cinci săptămâni după Pași, având o influență negativă asupra oricărui început. Însă, aceste temeri, par să își aibă de fapt originile în perioada vechilor romani. Ovidiu scria la acea vreme:

„Acea vreme nu e de bun augur pentru mariajul văduvei sau al virginei. Cea care se căsătoreşte atunci, nu va rămâne mult nevastă’. Printre păgâni circula o altă zicală: Căsătoreşte-te în luna mai şi o să regreţi acea zi’.

Este un mit sau o realitate?

La români, ziua nunții era aleasă cu o grijă sporită, tocmai din cauza acestor superstiții referitoare la zile, luni sau anotimpuri cu efecte negative, perioada perfectă pentru cununii fiind astfel cea de-a doua jumătate a lunii iunie. Mai aproape de timpurile noastre, aflăm faptul că luna mai ar fi una a extremelor, că nunta făcută acum poate să fie de rău sau de bun augur. Chiar și așa, pe data de 21 mai, sărbătorim Sfinții Constantin și Elena, protectorii familiei, ceea ce înseamnă că această dată este potrivită pentru nuntă. De asemenea, potrivit tradiției, în orice clipă din an, mirii sunt protejați de toate relele prin cununia realizată în biserică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top 5 cele mai fericite țări din lume

dj_bia-bianca-marciuc-dubai

DJ Bia Bianca Marcicuc a fost izolata din cauza CoVidului intr-un hotel pe plaja!