Care este rata de succes in tratamentul parodontozei?

Parodontoza este una dintre cele mai intalnite afectiuni de natura stomatologica. Conform unor studii, nu mai putin de 80% din populatia Romaniei este afectata de o forma sau alta a unei boli parodontale. De obicei, problemele devin foarte evidente dupa varsta de 40 de ani, insa exista inclusiv adolescenti care se confrunta cu forme ale acestei boli.

Semne ca ai nevoie de tratament parodontoza

Cauzele principale ale unei atat de mari raspandiri a parodontozei sunt igiena necorespunzatoare si lipsa obisnuintei de a merge la dentist in mod regulat, de doua ori pe an, asa cum este ideal pentru sanatatea dentara. De asemenea, aparitia bolii poate fi favorizata si de obiceiuri precum fumatul, de existenta unor spatii intre dinti sau de prezenta altor afectiuni,  precum diabetul ori anemiile.

In multe cazuri, aceasta boala se instaleaza in timp, fara sa fie sesizata, ceea ce complica mult situatia. De aceea, este important sa recunosti primele semne ale aparitiei sale: gingii dureroase, de culoare rosie inchisa sau violet ori care au inceput sa se retraga si sangereaza.

Imediat dupa aparitia acestor semne, este recomandat sa te gandesti sa incepi un tratament pentru parodontoza. Trebuie sa consulti un medic specialist, care iti va spune ce este de facut pentru a evita pierderea dintilor si pentru a preveni dezvoltarea acestei probleme pe viitor.

Tratament parodontoza, in functie de stadiul bolii

Masurile recomandate de specialisti sunt diferite, in functie de stadiul la care pacientul ajunge la medic. Tocmai de aceea este atat de important ca parodontoza sa fie depistata intr-o faza cat mai timpurie.

Daca se manifesta intr-un stadiu incipient, prin inflamatia gingiei, fara ca radacina dintelui sa fie dezgolita, sunt recomandate sedinte de igienizare. Pacientii sunt invatati cum sa efectueze acasa igienizarea corecta, cu o pasta de dinti care ajuta la vindecarea gingiei, precum si cu dus bucal, ata dentara sau perii interdentare. In paralel, sunt absolut necesare sedinte periodice de monitorizare a evolutiei starii gingiilor si de igienizare profesionala.

Daca, in schimb, inflamatia a patruns in zona dintre gingie si dinte, este nevoie de un tratament parodontoza mai complex. Medicul indeparteaza tesutul osos perimat de sub gingie, rezultat ca urmare a luptei sistemului imunitar cu bacteriile. Sub anestezie, se efectueaza un chiuretaj in camp inchis, urmat de spalarea cu substante antiseptice a zonei, pentru indepartarea bacteriilor. Uneori, este nevoie ca manevra sa fie repetata la un interval de doua-trei luni.

Exista si situatii in care dintii au inceput sa se miste, ceea ce inseamna ca osul care ii sustine este serios afectat. In aceste cazuri, este nevoie si de introducerea unor substante de tip antibiotic, care ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor externi, pentru o vindecare cat mai rapida.

In ultimii ani au fost inventate medicamente de ultima generatie, cu efecte de-a dreptul miraculoase, care ajuta la regenerarea tesuturilor pierdute si la stabilizarea dintilor. Emdogain, de exemplu, are efecte spectaculoase la majoritatea pacientilor.

Datorita progreselor medicinei dentare si descoperirii acestor tehnici si medicamente de ultima generatie, rata de succes a unui tratament parodontoza este foarte ridicata. Trateaza-ti dintii cu respect si mentine-i in cea mai buna stare de sanatate! De fiecare data cand apare o problema, nu ezita sa vizitezi un cabinet stomatologic!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata