Cârceii nocturni – cauze și soluții

Disconfortul crampelor musculare ne este cunoscut, mai ales noaptea, când stăm în pat, sau pe timpul zilei, după ce facem exerciții fizice solicitante, precum înotul. În acest articol, însă, vom afla mai multe despre cârceii nocturni

Cârceii mai poartă și numele de spasme musculare sau crampe musculare, și se manifestă prin contracții involuntare ale mușchilor. Aceste contracții apărute noaptea, sunt cunoscute sub denumiree de cârcei nocturni. Fii extrem de inconfortabili, acești cârcei pot diminua calitatea somnului.

Mulți oameni se confruntă cu această problemă și caută modalități de a preveni și trata cârceii nocturni pentru a avea un somn odihnitor. În acest articol, vom detalia cauzele comune ale apariției cârceilor nocturni și vom oferi soluții practice pentru a face față acestei probleme.

Cauze ale cârceilor nocturni

 1. Deshidratarea

Lipsa hidratării adecvate poate provoca dezechilibre electrolitice în organism, ceea ce poate duce la apariția cârceilor musculari, inclusiv în timpul somnului.

 1. Deficiențe nutriționale

Lipsa anumitor minerale esențiale, cum ar fi potasiul, calciul sau magneziul, poate contribui la apariția crampelor musculare.

 1. Suprasolicitarea mușchilor

Efortul fizic intens sau suprasolicitarea mușchilor în timpul zilei pot crește riscul apariției cârceilor nocturni.

 1. Poziția de somn

Adoptarea unei poziții incomode sau a unui anumit mod de a dormi poate exercita presiune asupra anumitor grupe de mușchi și poate crește riscul de apariție a cârceilor pe timpul nopții.

Cârceii nocturni pot afecta calitatea somnului și pot crea mult disconfort. Cu toate astea, există numeroase soluții pe care le poți adopta pentru a preveni și trata această problemă.

Soluții pentru prevenirea și tratarea cârceilor nocturni

 1. Hidratare adecvată

Asigură-te că bei suficiente lichide pe parcursul zilei, în special înainte de culcare. Aportul adecvat de apă poate preveni deshidratarea și poate reduce riscul apariției crampelor musculare.

 1. Suplimente alimentare

Consultă medicul sau farmacistul pentru a afla dacă ar trebui să iei suplimente pe bază de potasiu, calciu sau magneziu, dar și vitamine. Uneori, deficiențele nutriționale pot fi corectate prin suplimente alimentare.

Naturalis CârcelRelax comprimate este un supliment alimentar destinat persoanelor care se confruntă adesea cu disconfortul cauzat de cârcei. Acesta contribuie la funcționarea normală a sistemului muscular, datorită combinației de potasiu, magneziu, vitaminele B6 și E.

Potasiul contribuie la menținerea tensiunii arteriale normale si la functionarea normală a sistemelor nervos și muscular. Magneziul contribuie la reducerea oboselii și extenuării, la echilibrul electrolitic, la metabolismul energetic normal, la funcționarea normală a sistemelor nervos, muscular și osos.

Vitamina B6 susține metabolismul normal al proteinelor și al glicogenilor și la reducerea oboselii și extenuării, iar vitamina E contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

 1. Încălzire și întindere

Înainte de culcare, poți efectua câteva exerciții ușoare de încălzire și de întindere pentru a pregăti mușchii de somn. Aceste exerciții pot ajuta la relaxarea mușchilor și pot reduce riscul cârceilor, mai ales dacă noaptea dormi în poziții incomode.

 1. Masajul și căldura

Masează ușor mușchii afectați și aplică o compresă caldă pe zona respectivă pentru a relaxa mușchii și pentru a calma disconfortul provocat de cârcei. Pentru masaj, poți recurge la folosirea unor creme care să te ajute în acest sens.

De exemplu, Naturalis CârcelRelax contribuie la funcționarea normală a sistemului muscular, fiind o alternativă topică la băile cu sare Epsom, un compus mineral, natural, pur, de magneziu și sulfat. Crema poate fi folosită pentru masaj după sport, dar și în caz de tensiune musculară. Produsul relaxează țesuturile și stimulează circulatia sângelui la nivel local, astfel ajutând la diminuarea cârceilor nocturi și a crampelor musculare în general.

 1. Evitarea factorilor de stres

Stresul poate agrava cârceii nocturni. Încearcă să reduci stresul prin tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, respirația profundă sau yoga. Aceste tehnici te pot ajuta să-ți reduci nivelul general de stres și să îți îmbunătățești somnul.

 1. Modificarea poziției de somn

Dacă observi că anumite poziții de somn declanșează cârceii, încearcă să ajustezi poziția corpului în timpul somnului. Poți utiliza perne suplimentare pentru susținerea picioarelor sau pentru menținerea unei poziții mai confortabile.

 1. Consultă medicul

În cazul în care carceii nocturni devin frecvenți și persistă în ciuda măsurilor luate, este recomandat să consulți sfatul medicului. Uneori, anumite afecțiuni medicale ascunze și încă nediagnosticate sau medicamentele pe care le iei pot contribui la apariția cârceilor. Medicul poate evalua situația ta și-ți poate oferi sfaturi și tratamente specifice.

Prin menținerea unei hidratări adecvate, administrarea unei alimentații echilibrate și a unor suplimente, practicarea exercițiilor de întindere și relaxare, precum și prin consultarea unei păreri avizate atunci când este necesar, poți reduce riscul și frecvența cârceilor nocturni. Cu o abordare atentă și conștientă, poți obține un somn odihnitor și fără întreruperi.

Gama Naturalis CârcelRelax se poate achiziționa din toate farmaciile Catena.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata