Caderea parului, efect secundar pentru pacientii cu Covid 19

Pe langa bine cunoscutele simptome ale infectiei acute SARS COV 2 din sfera respiratorie sau digestiva, o mare parte dintre pacienti se confrunta atat cu simptome cutanate, cat si cu afectarea parului.

Specialistii din cadrul clinicii Skinmed, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti avertizeaza: “Caderea parului apare frecvent la pacientii cu forme moderate sau severe de infectie cu COVID 19 si este, in mare parte, o urmare a starii febrile prelungite cu care se confrunta marea majoritate a pacientilor.

Termenul medical corect al afectiunii este effluvium telogen si survine atunci cand firele de par trec din faza de crestere (anagen), intr-o faza dormanda (telogen), intr-o proportie crescuta fata de limitele normale.”

Este un fapt bine cunoscut ca afectiunile ce se manifesta cu stare febrila, in special prelungita, sunt resimtite ca un stres major de catre organism, fapt ce duce la modificari ale stadiilor de crestere a parului.

Pe langa febra, in special in cazul formelor moderat-severe de boala, atat stresul emotional, cat si cel psihic joaca un rol important in aparitia effluviumului telogen.

“Cel mai frecvent, caderea parului debuteaza in medie la 2-3 luni dupa episodul acut, fiind un proces reactiv. Pana la 25% dintre pacienti se confrunta cu aceasta afectiune chiar si la 6 luni dupa infectie. Desi impresionanta pentru pacient si pentru starea psihica a acestuia, afectiunea este complet reversibila si nu lasa repercursiuni pe termen lung.”, adauga Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie si estetica in cadrul clinicii Skinmed, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti.

masuri de caderea parului
masuri de caderea parului

In cadrul unei consultatii, medicul specialist dermatolog poate stabili un diagnostic de certitudine, atat pe baza examenului clinic, a analizelor de laborator sau a examinarii detaliate microscopice a scalpului si firelor de par (tricoscopie computerizata).

Optiunile de tratament includ atat corectarea carentelor de vitamine si minerale, unde este cazul, cat si tratamente topice la domiciliu sau proceduri minim invazive.

Tratamentele topice sunt substante revulsive, cu rol atat in oprirea caderii, cat si in stimularea cresterii firelor noi, fiind de obicei recomandate pe o perioada de minimum 3 luni.

Recomandarea Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti

Procedurile minim invazive constau fie in mezoterapie injectabila, tratament ce contine un cocktail de substante cu rol in stimularea vascularizatiei si a factorilor de crestere locali; fie in tratamente cu PRP (Terapia cu plasma proprie imbogatita cu trombocite). Cea din urma are la baza sangele pacientului, din care se separa trombocitele, bogate in mod fiziologic in factori de crestere proprii organismului.

Numarul de sedinte si periodicitatea acestora vor fi indicate de catre medicul dermatolog, in general fiind necesare 5 sedinte, spatiate la 2-4 saptamani. Tratamentul adecvat va fi stabilit in urma consultatiei de catre medicul specialist dermatolog, in functie de severitatea cazului, a afectiunilor asociate si a altor particularitati ale fiecarui pacient.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata