Bolile copilăriei: totul despre rujeolă

Citeşte tot ce trebuie să ştii despre această boală contagioasă care, în mod normal, se manifestă în copilărie. Există, însă, şi excepţii.

SIMPTOME

Atunci când ai febră mare (39-40º C), îţi curge nasul, lăcrimezi, ai o tuse uscată, lipsă de energie, lipsă de poftă de mâncare, e posibil ca acestea să fie semnele contactării virusului rujeolei. În următoarea fază, apar nişte bubiţe albe în interiorul obrajilor, care vor dispărea atunci când pe corpul bolnavului vor apărea primele erupţii cutanate. Această din urmă erupţie ţine în jur de o săptămână şi se manifestă sub formă de bubiţe de culoare roşu-închis, care apar în prima zi pe faţă (frunte, obraji şi aripile nasului), după urechi, pe ceafă şi pe părţile laterale ale gâtului. A doua zi, se extind cu repeziciune pe torace şi la rădăcina membrelor, pentru ca, din a treia zi, să se generalizeze. La palpare, erupţia dă senzaţie de catifelare.

MĂSURI ÎN PERIOADA DE CONVALESCENŢĂ

De obicei, rujeola se tratează la domiciliu sub supravegherea medicului. Internarea este necesară doar în următoarele cazuri: dacă boala a apărut la un copil care suferea deja de o altă afecţiune (otită, mastoidită, diaree gravă, pneumopatie acută), dacă rujeola a apărut la un copil dintr-o colectivitate închisă (spital, creşă, internat, cămin), dacă nu există condiţii de îngrijire în familie sau dacă au apărut complicaţii.

Se recomandă: repausul în pat şi consumul de lichide. Se va evita contactul cu persoane care suferă de alte boli (gripă, guturai, amigdalite, infecţii ale pielii). Camera nu trebuie să fie supraîncălzită, ai grijă să o aeriseşti bine şi să menţii o atmosferă umedă: pune prosoape umede pe calorifer. Dacă lumina este deranjantă, se folosesc becuri mai slabe, seara, sau se trage draperiilor în timpul zilei.

IMPORTANT: Cu cât rujeola apare mai târziu, cu atât este mai mare riscul să apară complicaţii: otite, laringite, bronho-pneumonii, encefalite.

CUM SE TRANSMITE

Rujeola este foarte contagioasă încă din prima etapă, cu 3-4 zile înainte de apariţia erupţiei. După scăderea febrei şi dispariţia erupţiei, boala nu se mai transmite. Dacă aI avut o dată rujeolă, este puţin probabil să mai contactezi a doua oară acest virus (sunt foarte rare astfel de cazuri). Contaminarea se poate face pe mai multe căi: pe calea aerului, prin picături de salivă, virusul având o rezistenţă în aer de 30 de minute de la expulzare, sau indirect, prin obiecte recent contaminate cu secreţii naso-faringiene.

ATENŢIE LA IGIENĂ!

Deşi este de natură virală, este cunoscut faptul că persoanele subalimentate, cu o igienă deficitară, care au activităţi prelungite într-un mediu slab luminat sunt predispuse la a contacta virusul rujeolic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata