Banda LED, cea mai versatila si inteligenta solutie de iluminat

O banda LED de calitate poate pune in valoare orice incapere. Cunoscute drept unele dintre cele mai versatile solutii de iluminat de pe piata, benzile cu LED pun in evidenta geometrii complicate din locuinta si nu numai, constituind solutia ideala atat pentru utilizarea in decoratiunile interioare, cat si in cele exterioare.

Pentru cei interesati de benzi LED ca solutie estetica si practica, atat la interior, cat si la exterior, magazinul online Led-Star comercializeaza o gama larga de benzi de calitate la preturi accesibile, care se pliaza oricarui spatiu.

Discrete si de efect, benzile cu LED sunt disponibile in solutii de alimentare cu 12V sau 220V si culori predefinite (alb rece, alb neutru, alb cald, rosu, albastru, verde, mov, magenta, etc.) sau programabile prin intermediul unor controllere RGB (banda multicolora) ce permit manipularea mai usoara a culorii luminii, cat si a intensitatii ei.

Banda led pentru interior si exterior

Benzile cu LED se pot folosi pentru orientare, accentuare sau ornamentare. Pot fi pozitionate pe tavane in scafe, mobilier, camere, birouri, canapele, locuri de luat masa, scari, terase, gradini, bazine, piscine, foisoare, vitrine magazine si nu numai.

La achizitionarea unei benzi LED, trebuie tinut cont de:

  • Numarul de led-uri de pe banda;
  • Modelul si luminozitatea benzilor;
  • Culoarea benzii LED;
  • Puterea led-urilor de pe banda;
  • Protectia la umiditate si tipul de alimentare;
  • Posibilitatea de control a intensitatii luminoase (dimmere) si controllere.

‒ Numarul de leduri/metru liniar determina intensitatea si consumul. Un numar mai mare de led-uri/m determina, implicit, un numar mai mare de lumeni/m. De obicei, led-urile sunt dispuse pe banda in asa mod incat lumineaza pe directia de montaj a acesteia, insa exista si cazuri in care iluminarea este facuta lateral, perpendicular pe directia de montaj a benzii.

‒ Banda LED de exterior are led-urile acoperite cu silicon si grad de protectie de IP65, pe cand banda LED de interior nu are protectie la umiditate, avand IP21. Banda LED submersibila – utilizata pentru iluminatul acvariilor, bazinelor, piscinelor, etc. – are protectie de IP68.

‒ Benzile LED de la Led-Star au diferite variante de led-uri (SMD 3528, SMD 3014, SMD 2835, SMD 5050, SMD 5630, SMD 5730) si diferite puteri (12V, 220V). Tipul de led folosit este important, deoarece determina intensitatea luminoasa (numarul de lumeni) si consumul (W). Cel mai mic consum si numar de lumeni il au benzile cu LED tip 3528 – dimensiunea pastilei 3,5mm cu 2,8mm.

‒ Apoi, o banda LED cu lumina calda, difuza, pentru iluminarea indirecta, nu produce acel efect de orbire, conferind o atmosfera placuta si facand camera sa para mai spatioasa. Banda LED cu lumina calda este distribuita uniform in incapere si creeaza foarte putine umbre.

‒ Pe de alta parte, efectele spatiale si de iluminat se pot obtine cu ajutorul benzilor LED cu lumina rece. De exemplu, prin montarea unor benzi LED cu lumina rece pe orizontal, in profile din aluminiu orientate spre podea, un tavan inalt poate fi astfel coborat optic. Spatiul mai mare se obtine prin montarea benzilor LED in asa fel incat tavanul sa fie luminat si accentuat.

‒ In ceea ce priveste tensiunea de alimentare, benzile cu LED se pot alimenta direct la 220V ori prin intermediul unui transformator la %V, 12V sau 24V. Transformatorul va fi ales in functie de tipul benzii LED (consumul in W/m) si lungimea acesteia. Ca si exemplu, o banda LED 3528 de 10m necesita un transformator de minimum 4.8W*10m=48W, astfel ca se  alege unul de 60W.

‒ Variatia intensitatii unei benzi LED cu o singura culoare se poate realiza prin dimmere, iar pentru o banda LED RGB se poate folosi un controller cu programe simple, accesat prin smarphone ori controllere muzicale. Totodata, benzile RGB clasice au controllere diferite de cele ale benzilor RGB digitale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata