Anticoncepționalele afectează fertilitatea?

Oare ne afectează fertilitatea pastilele anticoncepționale? Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări venite din partea femeilor care folosesc astfel de pilule contraceptive. Citește mai departe pentru a afla răspunsul la mult întâlnita întrebare.

Până la clipa în care te vei gândi să îți întemeiezi propria familie, cel mai probabil ai petrecut deja 5 sau poate 10 ani din viață încercând să te ferești de o sarcină nedorită. Astfel, după atâta timp în care ai dorit să obții răspunsul la ceea ce îți dorești în acest moment, este firesc să începi să te gândești la efectele pe care pilulele contraceptive le poate avea asupra fertilității tale.

Specialiștii sunt de părere că, în afară de câteva excepții, imediat după ce te-ai oprit din a-ți mai administra anticoncepționalele, fertilitatea ta nu ar trebui să aibă vreo problemă. Chiar și așa, dacă vom întreba cinci femei diferite despre experiența pe care acestea au avut-o cu pilulele, cel mai probabil vei obține cinci răspunsuri diferite.

Unele dintre acestea îți vor spune că aceste pastile le-au reglat ciclul menstrual, în vreme ce altele vor spune că toți hormonii sintetici administrați au avut doar efecte negative asupra sistemului lor reproducător.

În plus, sunt femei foarte îngrijorate de faptul că acea pastilă poate să afecteze în vreun fel sau altul sănătatea copilului, întrucât cred că ar trebui să treacă o anumită perioadă de timp până ce vor putea rămâne însărcinată, perioadă dedicată eliminării din organism a substanțelor conținute de acele pastile. Sunt însă anumite studii care susțin că bebelușii care au fost concepuți imediat după ce mamele acestora au renunțat la administrarea de pilule contraceptive, nu au nici un risc mai mare de a avea afecțiuni din naștere.

Un alt mit care s-a format în jurul pastilelor contraceptive este acel potrivit căruia este nevoie să treacă mai multe luni de la oprirea tratamentului până ce ovulația își va reveni la normal. Medicii spun însă că această afirmație nu este reală și că ovulația ar trebui să revină la normal în doar câteva săptămâni. În această direcție, studiile recente au arătat că într-un an de la încetarea tratamentului cu anticoncepționale, circa 80% dintre femei pot să rămână însărcinate, un procent asemănător celor care nici nu folosesc astfel de pilule.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata