Amenajarea unei băi fără fereastră: ce aspecte trebuie să iei în considerare?

Băile care au o configurație fără ferestre sunt destul de frecvente, în special în apartamente, iar cea mai dificilă parte atunci când vine vorba de amenajarea acestora este stabilirea unei strategii de proiectare pentru eliminarea problemelor precum lumina slabă sau umezeala crescută. Chiar și în astfel de cazuri, există mijloace prin care poți obține o încăpere salubră, bine iluminată și uscată (și mai mult, descrisă de ultimele tendințe în materie de design interior).

 

Iluminarea unei băi fără fereastră

 

Primul aspect care trebuie luat în considerare este lumina, esențială atât din motive estetice, cât și funcționale. Nu îți poți desfășura activitățile zilnice de îngrijire într-o baie fără lumină, nu-i așa? Există mai multe soluții pentru a ilumina o baie care nu beneficiază de lumină naturală, chiar și unele care simulează (aproape perfect) prezența unei ferestre. Pentru a planifica bine un sistem de iluminat ar fi suficient să citești informațiile tehnice ale corpurilor de iluminat pentru a afla culoarea luminii și puterea.

 

În general, se instalează un punct central de lumină (plafonieră) și unul pe oglindă sau în apropierea acesteia (o aplică oglindă, care să se aprindă la nevoie). Pe lângă aceste două puncte esențiale, este posibil să fie nevoie să folosești lumină de accent pentru unele zone din baie (cabina de duș, zona de cadă etc.) cu spoturi LED încastrate de dimensiuni mici care conferă o atmosferă aparte.

 

Evitarea problemelor de umezeală într-o baie fără fereastră

 

Absența unei ferestre generează în mod inevitabil probleme de circulație a aerului, care pot fi rezolvate printr-un sistem mecanic de ventilație și extracție. Dacă nu există o ventilație corespunzătoare, în timp, vor începe să apară mici semne de igrasie, care pot fi eliminate cu mai mult sau mai puțin succes doar prin operațiuni de renovare.

 

Extracția forțată face posibilă circulația continuă a aerului în baie, eliminând mirosurile neplăcute și umezeala: este important să contactezi un instalator expert pentru a înțelege ce tip de sistem este cel mai potrivit pentru încăperea respectivă și să achiziționezi ventilatoare baie de calitate, precum cele de pe germanquality.ro.

 

Dospel Rico 100 S Ventilator baie de perete – GQS German Quality

 

 

Placarea pereților

 

Faianța este cu siguranță cea mai potrivită soluție pentru a evita problemele de umiditate ascendentă. Din punct de vedere estetic, evită culorile închise și optează pentru suprafețe în nuanțe deschise, care sporesc senzația de luminozitate a unei încăperi. De exemplu, finisajele metalice lucioase ar putea da o notă de strălucire și stil.

 

Cabina de duș potrivită

 

În cazul în care baia nu are fereastră, dar are un sistem de ventilație eficient, o cabină de duș poate fi montată fără nicio problemă. O cabină de duș walk-in este o idee excelentă; pe lângă faptul că este extrem de atractivă din punct de vedere vizual, nu există riscul unei acumulări de aburi care să invadeze baia după utilizare, întrucât aceste modele nu au uși.

 

Așadar, nu trebuie să îți faci griji dacă baia din locuința ta nu beneficiază de o fereastră! Urmează sfaturile noastre de mai sus și te vei bucura de o baie aerisită și luminoasă.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata