Află cum poţi scăpa de cei care te enervează

Prietenii, părinții sau profesorii te calcă uneori pe nervi! Îți spunem cum să rezolvi conflictele cu ei şi să îți păstrezi buna dispoziție.

  • Prietenii zgârciţi

De ce te enervează: „Îmi dai și mie un leu?” este întrebarea pe care o auzi constant. Le împrumuți bani pe care nu îi mai vezi niciodată, vor să guste mereu din mâncarea ta, îți folosesc pixurile în timpul orelor sau te roagă să dea un telefon de pe cartela ta. În schimb, când tu ai nevoie de ceva, sunt extrem de zgârciți şi spun că nu te pot ajuta.

Cum rezolvi problema: Dacă se mai întâmplă să îți ceară ceva, spune-i persoanei respective că ar putea găsi acel lucru și la magazin. Astfel de oameni se simt foarte penibil când cineva le spune verde-n față că sunt niște zgârciți și vor încerca să își ascundă „marea calitate”.

  • Profesorul enervant

De ce te enervează: Nu vorbești de obicei în timpul orei, dar atunci când o faci, te prinde de fiecare dată şi te ceartă. Te scoate la tablă mai des decât pe ceilalți, este foarte strict când îți corectează tema și îți dă cel mai greu subiect de proiect. Profesorul ăsta este ca o sperietoare!

Cum rezolvi problema: Surprinde-l! Pregătește-te înainte de următoarea oră, fii activă și răspunde la întrebările legate de lecție. Arată-i de ce ești în stare și va înceta să te șicaneze. În curând își va găsi o altă victimă, iar tu te vei bucura de liniște. În plus, este foarte probabil să primești o notă bună pentru activitatea din clasă.

  • Colega fițoasă

De ce te enervează: Absolut nimic nu este suficient de bun pentru ea. Se plânge mereu de cei din jur și își dă ochii peste cap când nu îi convine ceva. Ea însă este întruchiparea perfecțiunii și dacă nu i se face pe plac, începe furtuna! Jignește, țipă și gesticulează. Nu e de mirare că îți vine să o iei la fugă atunci când profesorul te pune în aceeași echipă de proiect cu ea.

Cum rezolvi problema: Nu ceda presiunilor ei! Nu îi face mereu pe plac, pentru că se va obișnui așa, iar scenele teatrale se vor repeta la nesfârșit. Atunci când nu are dreptate, susține-ți punctul de vedere și demonstrează-i că țipetele nu o ajută să obțină ce vrea.

  •  Admiratorul agasant

De ce te enervează: Îți umple căsuța de mesaje cu texte de dragoste, îți scrie pe trei rețele sociale și îți trimite multe inimioare. I-ai spus deja de zece ori că nu vrei o relație cu el, însă continuă să te agaseze. Are o poză cu tine în portofel, te urmărește după școală și mai nou a intrat în cercul tău de prieteni. „Excelent!”

Cum rezolvi problema: I-ai spus că nu vrei o relație cu el, dar poate are probleme de auz. Sperăm că vede mai bine… Povesteşte-i unui prieten despre „cucerirea” pe care ai fcut-o fr s vrei şi propune-i să ieşiţi în oraş împreună şi să vă afişaţi ca un cuplu. Dacă nici așa persoana agasantă nu pricepe mesajul tău, atunci prietenul tău ar putea să îi spună răspicat să te lase în pace.

  • Tocilara clasei

De ce te enervează: Indiferent despre ce subiect este vorba, o astfel de persoană știe întotdeauna răspunsul corect și consideră că nimeni altcineva nu poate avea o variantă mai bună. Te enervează când vezi că spune prostii, deşi se crede un geniu.

Cum rezolvi problema: Când observi că nu are dreptate, adu-i contraargumente solide și demonstrează-i că nu le știe pe toate. Este imposibil să cunoască în detaliu toate domeniile!

  • Părinții stresanți

De ce te enervează: Îți impun reguli inutile și te stresează când stai acasă: „Ai dus gunoiul?”, „Ai scos rufele din mașina de spălat?”, „Ai șters praful?”. Nu scapi de gura lor nici atunci când pleci în oraș cu o prietenă, deoarece își fac
foarte multe griji pentru tine. Ți-ai dori să fie mai relaxați!

Cum rezolvi problema: Părinţii ne iubesc şi din acest motiv au tendinţa să fie foarte grijulii. Demonstrează-le că poți fi independentă și că poți avea grijă de tine fără să intri în belele sau să faci prostii. În felul acesta vor căpăta încredere în tine și îți vor acorda mai multă libertate.

  • Narcisistul

De ce te enervează: Îi place să vorbească despre el, este foarte încrezător în propriile forțe și se consideră cel mai cool din toată lumea. Are o groază de „prieteni”, adică admiratori, și îi place să fie ridicat în slăvi. Dacă nu îi faci complimente Măriei Sale, eşti în pericol!

Cum rezolvi problema: ­Ignoră-l! Cu cât primește mai multă atenție, se umflă în pene și mai mult. Chiar și când te iei de el greşeşti, pentru că îl bagi în seamă. Evită-l! La un moment dat  își vor da seama și prietenii lui că în ciuda aparențelor fermecătoare, băiatul respectiv nu are un caracter prea valoros…

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata