7 semne care îți arată că ești însărcinată

Te simți obosită, menstruația întârzie, ai stări de greață? Este posibil să fii o viitoare mămică. Semnele de sarcină sunt diverse și nu se manifestă la fel la toate fetele/femeile.

 

Există viitoare mămici care trec foarte ușor peste primul trimestru de sarcină, prezentând doar câteva dintre semnele clasice.

Ce poate trezi suspiciunea de sarcină?

1. Lipsa menstruaței (amenoreea) – este simptomul cel mai des întâlnit, dar nu certifică o sarcină. Anxietatea, oboseala, medicamentele, dezechilibrele hormonale pot întârzia apariția menstruației. Pe de altă parte, chiar dacă ești însărcinată poți avea câteodată mici scurgeri, de scurtă durată, care nu reprezintă decât o falsă menstruație.

2. Simptome digestive:

– Greața frecvent matinală – este unul dintre semnele “clasice” de sarcină, însă nici acesta nu îți poate da siguranța unei sarcini. Greața poate aparea și dacă nu te alimentezi corespunzător sau ai vreo suferință digestivă. Te poți confrunta cu acest simptom în săptămânile 2-8 de la concepție sau poți fi una dintre mămicile fericite care scapă de aceste neplăceri.

– Sensibilitate la diferite mirosuri sau mâncăruri – vei observa cum brusc resimți o repulsie deosebită sau greață față de unele arome sau alimente. Totodată este posibil ca mirosuri ciudate, cum ar fi cel de benzină, vopsea să ți se pară interesante. Specialiștii afirmă că estrogenul este implicat în aceste manifestări.

– Poftele alimentare – este atât de vehiculat acest simptom încât nici nu-ți poți închipui o viitoare mămică care să nu aibă vreo poftă exacerbată pentru cel puțin un aliment.

3. Modificări ale sânilor – în primul trimestru de sarcină sânii pot fi măriți, dureroși.

4. Oboseala, nevoia crescută de a dormi ce poate alterna cu insomnia – vinovat este progesteronul, hormon al cărui nivel crește în timpul sarcinii.

5. Dureri de cap, de spate. Durerile de cap pot apărea încă din primele săptămâni de sarcină, pe când cele de spate sunt caracteristice ultimei perioade.

6. Urinarea frecventă, balonarea și constipația – sunt simptome pe care le poți avea pe tot parcursul sarcinii. Urinarea frecventă este consecința creșterii volumului de lichide care circulă în organism și sunt filtrate prin rinichi.

7. Modificări ale pielii:

– pigmentare la nivelul mamelonului sau a zonelor învecinate – pigmentarea liniei longitudinale a abdomenului

Atenție la sângerările însoțite de durere abdominală sau pelvină! Ele pot fi semnul unei sarcini ectopice ce îți poate pune în pericol chiar și viața.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata