6 trucuri care te vor ajuta să economisești o groază de bani

Încerci să economisești bani, dar nu reușești să pui nimic deoparte? Ți se golește buzunarul și nu înțelegi cum? Următoarele sfaturi te vor ajuta să cheltuiești banii mult mai înțelept:

 

Fă-ți abonament!

Dacă circuli des cu metroul, autobuzul sau tramvaiul, cel mai bine e să-ți faci abonament. Elevii și studenții au reducere 50% la prețul acestuia, ceea ce înseamnă că plătești doar 25 de lei lunar (în loc de 50). Cam atât ai cheltui în doar zece zile de mers la școală (dus-întors), dacă ai plăti călătoriile separat.

Notează-ți toate cheltuielile pe hârtie

De fiecare dată când cumperi ceva, notează-ți într-un carnețel. Așa eviți la sfârșitul lunii întrebarea: ,,Pe ce s-au dus toți banii mei?”. O să ai răspunsul scris cu mâna ta. Calculând constant, o să-ți dai seama care e principala sursă a găurii din buzunarul tău.

Nu cumpăra mâncare pe stomacul gol

E foarte probabil să dai mai mulți bani pe mâncare decât e cazul, mai ales dacă te plimbi prin supermarket cu un gol în stomac. Toate produsele de pe rafturi îți fac cu ochiul în momentul acela, motiv pentru care îți umpli coșul fără să stai pe gânduri. Mănâncă ceva înainte de a pleca la cumpărături sau măcar umple-ți stomacul cu apă!

Nu fuma!

Dacă ai reușit să reziști până acum tentației de a te apuca de fumat, ține-o tot așa! Iar dacă ești fumător/fumătoare, fă tot posibilul să te lași cât mai curând! Pe lângă faptul că e extrem de dăunător pentru sănătate, nu-i face bine nici portofelului tău. Țigările se scumpesc constant și o vor face în continuare.

Axează-te pe esențial!

Nu cumpăra lucruri pe care doar ți le dorești, fără a avea nevoie reală de ele! Dacă vrei să economisești bani, limitează-te la mâncare, apă, hârtie igienică și alte produse necesare. Oricât de tentant ar fi să cumperi perechea aia de pantofi pe care ți-o dorești de mult, mai strânge puțin din dinți (și din buzunar) și vei strânge în timp bani suficienți pentru ei.

Nu umbla cu toți banii după tine!

Orice ai face, NU îți îndesa absolut toți banii în portofel. Pune o parte dintre ei într-un plic pe care să-l ascunzi în camera ta și la care să apelezi doar în caz de urgență. În caz contrar, vei rămâne falit/ă cât ai zice pește.

 

Câți bani ai reușit să pui deoparte folosind metodele acestea?

 

Foto: shutterstock.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata