5 tehnici prin care poți avea o casă curată si aerisită

Spațiul în care locuiești este o extensie a propriei tale personalități și, așa cum reiese din numeroase studii psihologice, curățenia și starea de bine de acasă îți influențează stima de sine, dar și emoțiile. Astfel, dacă te bucuri de un mediu plăcut la tine acasă, vei vedea cum și starea ta de spirit se va îmbunătăți și vei fi mai încrezător în propria persoană.

În acest articol îți propunem câteva tehnici care să te ajute să nu mai privești curățenia ca pe o corvoadă. Dacă folosești aceste metode vei putea face curățenie mai rapid și, în plus, vei menține ordinea în casă pentru o perioadă mai îndelungată.

  1. Renunță la obiectele inutile

Cel puțin o dată pe lună este indicat să acorzi atenție acelor spații în care depozitezi obiectele pe care le folosești foarte rar, cum ar fi: biblioteca, dressingul, debaraua. După ce ai sortat toate obiectele din aceste spații, poți fie să le donezi, fie să le vinzi pe cele la care dorești să renunți. Întrucât biblioteca reprezintă o mare parte a unei camere, și aceasta este vizibilă atunci când ai musafiri, este recomandat să începi prima dată cu ordonarea cărților din rafturi. Și cărțile pot acumula praf, de aceea, este indicat să le cureți cel puțin o dată pe an. În același timp, poți să selectezi acele titluri care nu îți mai sunt de folos și să le vinzi unui anticariat. Când ai cărți de vânzare este recomandat să apelezi la serviciile unui anticariat întrucât specialiștii de aici au o experiență vastă și îți pot face o evaluare corectă pentru toate volumele. Se propun diferite prețuri pentru cărți vechi în funcție de starea lor, stocul și raritatea acestora, drept urmare vei fi mai câștigat dacă ai în bibliotecă cărți care nu se mai găsesc pe piață.

Dacă ești din București și ai mai puțin de 50 de cărți de vânzare, poți merge direct la adresa anticariatului Târgul Cărții, și astfel vei primi banii pe loc. Odată ce te eliberezi de cărțile de care nu mai ai nevoie, vei vedea cum îți va fi mai ușor să păstrezi curățenia, mai ales că poți obține și o sumă de bani rapidă prin vânzarea cărților.

  1. Aerisește camera în fiecare dimineață

O cameră aerisită corespunzător îți va da senzația că este mereu curată. Așadar, asigură-te că în fiecare dimineață îți faci patul după ce te trezești, apoi deschide larg geamurile și lasă aerul proaspăt al dimineții să inunde camera. Îți poți savura cafeaua la prima oră, când soarele e blând, iar astfel diminețile îți vor da o dispoziție pozitivă care se va menține de-a lungul întregii zile.

  1. Spală vasele după ce le folosești

Este indicat să speli vasele  de îndată ce ai terminat de mâncat. O chiuvetă plină cu vase îți va tăia tot cheful să faci curățenie. Poți spăla vasele pe care le-ai folosit la prepararea mâncărurilor în timp ce acestea sunt pe foc,  iar în acest mod, la final vei avea de spălat doar vasele în care ai servit mâncarea. Acest pas este important pentru că-ți creează obiceiul de a nu lăsa peste noapte vasele pe care nu vei mai avea timp să le speli dimineața.

  1. Cum să faci o curățenie generală

Atunci când te apuci de curățenie, este important să urmezi anumite reguli, care să îți ușureze și eficientizeze munca. Așadar, curățenia generală se face de sus în jos, pentru ca podeaua să fie ultima pe care o aspiri și cureți. De asemenea, când vrei să te apuci de curățenie într-o cameră, este indicat să pornești de la geamuri spre ușă, deoarece când vei ajunge la final vei lăsa totul curat în urma ta. Baia și bucătăria trebuie să fie primele camere cu care începi, întrucît acestea îți solicită mai mult timp. Atunci când îți obișnuiești creierul cu un tipar de lucru, vei transforma curățenia într-un automatism. Asigură-te că ai la îndemână produsele de curățenie necesare, pentru a nu mai pierde timp să le cauți.

  1. Cum menții curățenia

Curățenia implică și efort, iar pentru a-l reduce trebuie doar să ții cont de câteva detalii, cum ar fi:

  • Aranjează întotdeauna la locul lor hainele curate, iar pe cele purtate pune-le în coșul de rufe;
  • Pune vesela la locul ei, după ce ai spalat-o;
  • Nu lăsa lucrurile împrăștiate. Pune-le la locul lor după ce le-ai folosit;
  • Curăță baia după ce ai încheiat procesul de înfrumusețare, respectiv bucătăria imediat ce ai terminat de gătit.

Când ai curățenie în casă și îți faci un obicei din menținerea ordinii, vei observa îmbunătățiri pe plan social, relațional și personal. O casă curată este precum o carte de vizită, de aceea, când vei avea musafiri nu va mai trebuie să te stresezi din cauza dezordinii din casă.  Organizarea spațiului în care locuiești te va ajuta să îți faci ordine și în gânduri, mai ales că activitățile cotidiene tind să producă mult stres.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata