5 lucruri de care să ţii cont când îţi alegi viitoarea carieră

În medie, fiecare om petrece cam o treime din viaţă muncind, aşa că nu este o surpriză că multe persoane vor să găsească o carieră care li se potriveşte. Mai ales dacă eşti la început de drum, dar şi atunci când vrei să faci o schimbare profesională, poate fi provocator să-ţi alegi viitoarea carieră. Este important să ţii cont de mai multe aspecte, ca să fii sigur că vei găsi ceva potrivit pentru tine. Descoperă mai jos care sunt cele mai importante aspecte atunci când vrei să îţi alegi o carieră de succes, dar şi care ţi se potriveşte.

Facultatea pe care o finalizezi

Un lucru care îţi garantează că poţi avea o carieră de succes este facultatea pe care o finalizezi. Desigur, contează şi ce anume te pasionează, însă este important şi să ţii cont de ce anume poţi face după facultate, precum şi ce domenii sunt mai căutate şi mai dorite. De exemplu, domeniul IT şi ingineria sunt în continuă dezvoltare. Însă şi alte facultăţi îţi oferă oportunităţi bune, precum cea de limbi străine, cea de marketing, de finanţe-bănci. Descoperă în acest top care sunt facultăţile de viitor, mai ales dacă îţi alegi domeniul de studiu în 2023.

Ce te motivează în carieră

Un alt aspect foarte important este să ştii ce anume te motivează. Poate că îți dorești o carieră care să-ţi ofere un salariu de început mai mare decât ocupațiile comparabile sau una care să promită mai multă flexibilitate, astfel încât să poți lucra de oriunde. Majoritatea joburilor şi carierelor nu vor prezenta tot ceea ce îți dorești, așa că este important să-ți înțelegi prioritățile.

 

Iată mai jos un exemplu de listă de priorități. Gândește-te la ce ai include pe listă și cum ți-ai organiza prioritățile:

  • Salariu
  • Beneficii
  • Autonomie
  • Echilibru între viață și profesie
  • Flexibilitate
  • Creșterea carierei

Obiectivele tale pe termen lung

Cum arată viața ta perfectă? Fă o listă cu obiectivele tale pe termen lung, atât personale, cât și profesionale, pentru a te ajuta să înțelegi ce ar putea fi nevoie pentru a le atinge. De exemplu: vrei să treci peste nivelurile manageriale și să ajungi CEO al unei companii? Vrei să deții o casă? Vrei să poți călători? Și cât de des?

 

Lista pe care o faci te poate ajuta, de asemenea, să abordezi o căutare de locuri de muncă mai precisă. De exemplu, dacă vrei să lucrezi în aceeași industrie peste 10 ani, cercetează ce industrii vor continua să crească în următorul deceniu și pe care să le eviți din cauza automatizării în creștere sau a altor factori.

Abilităţile tale

Abilitățile și calificările tale vor juca un rol important în alegerea viitoarei cariere. La urma urmei, anumite poziții necesită abilități și experiențe specifice pe care s-ar putea să nu le ai încă. De exemplu, va trebui să finalizezi o facultate de medicină pentru a fi medic. Alternativ, pentru a fi inginer, va trebui să studiezi matematica și știința la un nivel aprofundat.

 

Desigur, asta nu înseamnă că viitorul tău este fixat din momentul în care începi să studiezi. Există întotdeauna modalități de a schimba direcția sau de a obține noi calificări mai târziu. Cu toate acestea, este esențial să fii realist cu privire la opțiunile care ți se oferă și la cantitatea de muncă ce ar putea fi necesară. Mai ales dacă eşti un tânăr la început de drum, poţi investi din timp în abilităţile tale.

Personalitatea ta

Tipul tău de personalitate poate dezvălui multe despre tipul de carieră care ți se potrivește cel mai bine. De exemplu, lucrul într-un mediu cu ritm rapid, cu mulți oameni ar putea să nu fie ideal dacă ești introvertit. Alternativ, dacă îți place să socializezi și să cunoști oameni noi, un job care implică servicii pentru clienți ar putea fi perfect pentru tine.

 

Testul de personalitate Myers-Briggs oferă oamenilor o idee despre modul în care interacționează cu ceilalți și dezvăluie tipurile de cariere care ar putea fi potrivite. Este un test perfect de făcut dacă nu ești sigur și poți elimina din incertitudinile cu privire la viitorul tău.

 

Ţine cont de aspectele de mai sus atunci când îţi alegi cariera şi vei descoperi ceea ce ţi se potriveşte cel mai bine. Mult succes!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata