10 motive pentru care ar trebui să citești ZILNIC

Se știe că lumea nu prea mai citește în ziua de azi. E mult mai simplu să te joci pe smartphone sau să browsuiești Facebook-ul decât să lecturezi o carte. Iată de ce ar trebui totuși să îți faci timp și pentru citit:

 

Îți dezvoltă imaginația.

E deja un clișeu, dar e cât se poate de adevărat. Începi să privești lumea cu alți ochi, faci legături între realitate și citate care ți-au rămas în minte etc.

Îți îmbogățești vocabularul

Pe măsură ce citești, e aproape inevitabil să te împiedici măcar de câteva cuvinte necunoscute. Profită de ocazie pentru a-ți extinde vocabularul: caută-le în DEX, reține definiția și contextul în care au fost folosite!

Te inspiră!

Dacă îți surâde ideea să devii scriitor/scriitoare, e esențial să citești cât mai multe cărți Așa împrumuți elemente din stânga și din dreapta pentru a-ți crea un stil propriu. Poate vei ajunge, într-o bună zi, noua J. K. Rowling sau noul George R. R. Martin!

Cu cât citești mai mult, cu atât ajungi să citești mai repede!

Având exercițiu, ochii tăi vor putea ,,scana” mai multe cuvinte deodată, în loc să le citească pe rând. O să ajungi treptat să citești două cărți în timpul care ți-ar lua acum să lecturezi una singură.

Ai noi subiecte de conversație!

Dacă mai sunt persoane în anturajul tău care citesc, puteți discuta oricând despre ce opere v-au plăcut cel mai mult, să faceți recomandări între voi și să povestiți momentele favorite din cărți.

E un hobby!

Cititul e un mod foarte plăcut de a-ți petrece timpul liber, dacă nu ești obligat să pui mâna pe o carte anume (cum fac profii de română când îți bagă pe gât ,,Moromeții” sau când dau cu ,,Baltagul” în tine). Ideal este să alegi o carte pe baza preferințelor tale (dacă îți plac crimele, citești Agatha Christie; dacă îți place groaza, citești Stephen King etc.), pentru că VREI să o citești, nu pentru că trebuie.

Timpul trece mai repede

Ți se pare lung drumul până la școală? Te plictisesc zecile de minute petrecute în autobuz? Ia câte o carte la tine de fiecare dată și nu o să mai caști! Nu o să-ți vină să crezi cât de repede trece timpul în felul acesta. Ai grijă doar să nu uiți să cobori la stația ta!

Înveți lucruri noi

Nu e obligatoriu să citești o enciclopedie sau o carte de istorie pentru a afla noutăți. Dobândești cunoștințe din aproape orice carte, chiar dacă nu îți dai seama!

E un refugiu

O carte poate fi soluția ideală pentru perioadele în care te simți stresat/ă. Dacă lectura e interesantă, o să te absoarbă și o să uiți complet de probleme și griji.

Îți antrenezi memoria

Când citești, trebuie să reții anumite detalii pentru ca povestea să aibă logică: numele personajelor, detalii despre viețile acestora, anumite replici care se dovedesc a fi importante etc.

 

Cât de des citești?

 

Foto: shutterstock.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata