Ți s-a făcut rău de la mâncare? Iată ce rişti!

Îți vine să vomiți, ai frisoane, te doare capul? Ești sigură că mâncarea pe care ai consumat-o a fost proaspătă? E posibil să fi făcut o toxiinfecție alimentară. Chiar dacă este mai des întâlnită în sezonul cald, ea poate apărea și în sezonul rece.

 

Ce este toxiinfecţia alimentară?

Este o afecţiune acută, apărută în urma consumului de alimente care conţin agenţi patogeni (virusuri, bacterii, paraziţi).

Când apare?

Ea apare de obicei în focare epidemice şi mai rar în cazuri izolate. În majoritatea cazurilor (60-70%), bacteria care se face „vinovată” de infecţiile alimentare este Salmonella spp. În restul cazurilor, toxiinfecţia poate fi provocată de bacteriile Staphylococcus aureus sau Escherichia coli ori de paraziţi precum Toxoplasmoza gondii sau Giardia lamblia.

Cum poţi evita toxiinfecţia alimentară

– Spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a mânca!

– Evită să mănânci carne, peşte sau ouă crude!

– Verifică întotdeauna valabilitatea înscrisă pe ambalajul produselor înainte de a la consuma!

– Nu cumpăra produse din carne care au stat lângă carne crudă!

– Nu cumpăra prăjituri, produse de patiserie, îngheţată, ouă, lapte sau carne din locuri improprii sau de la comercializanţi care nu-ţi inspiră încredere!

– Dacă ai un animăluț de companie, e bine să i se verifice periodic starea de sănătate, pentru că şi ele pot transmite boli infecţioase!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata