Notele de la şcoală: cât de mult contează

Contează sau nu, un lucru e cert în cazul notelor pe care le luăm la şcoală: sunt barometrul stărilor noastre. Dacă sunt bune, ne simţim bine, dacă sunt rele… mai e cazul să spunem cum ne simţim?

A existat zvonul ca notele să fie eliminate din sistemul de învăţământ românesc şi european. Motivele sunt legate, susţin sociologii, de faptul că o notă mică acordată unui elev este mijlocul sigur către eşecul şcolar.

Ce efecte au notele mici
Elevul se demoralizează, îşi pierde încrederea în el şi alege calea fugii de la şcoală. Mai mult, i se face teamă de părinţi şi îi este ruşine de colegi.

Ce este, de fapt, nota din catalog
Este o modalitate de evaluare în scopul perfecţionării procesului de educaţie în care este înscris un elev. Dar câţi dintre elevi se gândesc la asta atunci când iau o notă mică? Prea puţini, dacă nu nici unul.

Notele ne controlează stările
Evaluarea seamănă cu un barometru prin care sunt indicate gradul de pregătire, succesele şi eşecurile. Dar, se poate întâmpla să iei o notă mare pentru că ai avut noroc şi ai picat pe un subiect pe care l-ai învăţat, aşa cum se poate să iei o notă mică pentru că nu ai fost atent din cauza unui motiv subiectiv (fie ai avut certuri acasă, fie nu te-ai simţit prea bine).

De unde vine obsesia pentru note mari
Ce părinte îi spune copilului „Învaţă ca să iei note mici!“?. Ar fi stupid. Obsesia pentru note mari vine, de cele mai multe ori, de-acasă: „Dacă înveţi, iei note mari şi devii cineva în viaţă“. Cei mai sensibili percep aceste îndemnuri repetate ale părinţilor ca pe nişte legi nescrise şi le transformă la rândul lor într-o obsesie. Concluzia? Lucrurile trebuie privite nuanţat: nu învăţăm pentru note, ci învăţăm pentru a şti, pentru a afla lucruri, pentru a evolua.

 

 

Foto: Shutterstock

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata