De câte ori trebuie să ne spălăm pe mâini ca să nu ne infectăm cu virusuri

Te-ai întrebat și tu vreodată, de câte ori ar fi indicat să ne spălăm pe mâini, pentru a scăpa de infectarea cu diverse virusuri sau bacterii? Un studiu nou efectuat de Sarah Beale, de la University College London, dezvăluie că, dacă îți speli mâinile de șase și până la zece ori pe zi, riscul de a te alege cu diverse virusuri sau bacterii este mai redus. Studiul a ajuns la concluzia că persoanele care se spălau pe mâini între șase și zece ori, aveau cu 36% mai puține șanse să se îmbolnăvească decât persoanele care o făceau de mai puțin de cinci ori.

Sarah Beale ține să precizeze însă, că nu doar frecvența cu care ne spălăm pe mâini contează, dar și modalitatea în care o facem:

„Știm că atât durata, cât și modul în care ne spălăm mâinile sunt asociate cu un risc mai scăzut al infectării cu virusul influenza sau cu cele asemănătoare acestuia. O bună igienă a mâinilor ar trebui să fie practicată cu regularitate, indiferent dacă ai sau nu simptome. Asta o să te ajute să te protejezi, și în același timp va reduce riscul de a transmite virusul celor din jurul tău”, susține Beale.

Chiar și așa, spălarea mâinilor de mai mult de zece ori pe zi, nu a arătat diferențe prea mari, potrivit specialiștilor. Cât despre cum ar trebui să ne spălăm corect pe mâini, Alexandru Rafila a dezvăluit că săpunul este cel mai bun inamic al virusurilor și bacteriilor:

„Săpunul afectează acest virus foarte rapid pentru că el are un înveliș care e distrus de săpun. E mai bun decât alcoolul. E mai bine să ne spălăm pe mâini decât să purtăm mănuși. Oricum, înainte să punem mănușile și când le scoatem, trebuie să ne spălăm pe mâini.”, a afirmat specialistul.

Atunci când discutăm despre dezinfectare, este recomandat ca mereu să ne gândim la săpun, care este cel mai sigur dezinfectant și de asemenea, să încercăm să ne păstrăm curate și aerisite spațiile în care locuim.

„Toate micro-organismele iubesc praful și mizeria, nu neapărat coronavirusul. De aceea, recomandările care au existat pentru combaterea pericolului reprezentat de mediul ambiant în care trăim noi s-au rezumat la curățenie. Curățarea străzilor, a spațiilor publice cu apă și detergent.”, a mai menționat Alexandru Rafila.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata