Care sunt factorii care influențează mirosul uleiului de cocos?

Uleiul de cocos e un produs natural folosit chiar și de vedetele de peste Ocean pentru a-și menține hidratarea și tinerețea pielii și sănătatea părului. El se numără printre trucurile de frumusețe preferate inclusiv de românce, care au renunțat la creme scumpe, cu parabeni si alergeni în favoarea unui produs BIO, folosit de sute de ani în toate colțurile lumii.

 

Uleiul de cocos se prezintă ca un produs de consistență lichidă (atunci când stă la căldură) sau sub formă de gel incolor, care se obține din pulpa fructului de cocos, cunoscut științific sub numele de ”Cocos nucifera”.

 

Pe lângă utilizarea în industria frumuseții, foarte multe persoane îl folosesc și la gătit, fiind considerat o variantă sigură, neprocesată, de ulei vegetal.

Factorii care influențează mirosul uleiului de cocos

Mulți oameni au opinii diferite cu privire la mirosul uleiului de cocos, acestea fiind influențate de experiențele personale. Unii susțin că uleiul de cocos are un miros pronunțat de cocos, care amintește de plaje tropicale și vacanțe exotice.

 

Un factor esențial care explică aceste diferențe de percepție este procesul de producție al uleiului de cocos. Procesul de obținere a uleiului de cocos variază semnificativ, iar metoda aleasă influențează aroma finală.

 

Cea mai comună metodă de extracție a uleiului de cocos implică folosirea căldurii pentru a topi uleiul solid conținut de pulpă, după care acesta este separat. Procesul, cunoscut sub numele de extracție prin căldură poate reduce semnificativ aroma uleiului, dat fiind că se distrug sau se diminuează compușii responsabili de miros.

 

În contrast, metoda de presare la rece implică extragerea uleiului printr-un proces care conservă eficient compușii responsabili de miros și contribuie la menținerea aromei naturale a uleiului de cocos. De aceea, uleiul de cocos obținut prin presarea la rece are o aromă mai pronunțată, dat fiind că majoritatea compușilor responsabili de miros rămân neatinși.

 

Variațiile de miros sunt influențate și de originea geografică. Fructele de cocos provin din numeroase regiuni tropicale, iar fiecare dintre ele influențează aroma uleiului final. De exemplu, uleiul de cocos din Filipine este cunoscut pentru aroma sa distinctivă, în timp ce uleiul de cocos din Thailanda sau Indonezia poate avea nuanțe de miros diferite, în funcție de varietatea de cocos și de solul specific al fiecărei regiuni.

 

De asemenea, este important de menționat că uleiul de cocos poate fi supus unor procese de rafinare ulterioară pentru a elimina orice miros sau gust caracteristic de cocos. Acest lucru se face în industria cosmetică sau în producția de produse de îngrijire a pielii, pentru a obține un produs cu o aromă neutră.

Compușii responsabili de miros

Acești compuși responsabili de miros sunt rezultatul unei complexități chimice fascinante și contribuie la atractivitatea uleiului de cocos în bucătărie și în îngrijirea pielii. Unul dintre cei mai importanți compuși responsabili de miros în uleiul de cocos este acidul lauric. Acest acid gras, prezent în cantități semnificative în uleiul de cocos, este responsabil pentru aroma de nucă de cocos pe care mulți oameni o asociază cu acest produs.

 

Pe lângă acidul lauric, orice ulei de cocos calitativ conține și compuși volatili. Aceștia sunt responsabili pentru notele subtile de miere, fructe și nucă din aroma uleiului de cocos. Printre acești compuși se numără aldehidele, esterii, lactonele și terpenele, ale căror concentrație diferă în funcție de originea uleiului de cocos și de metoda sa de producție.

 

Uleiurile de cocos de cea mai bună calitate, prezente și în oferta de la Biosano, obținute prin presarea la rece, conțin concentrații mai mari de compuși responsabili de miros, deoarece procesul de extracție păstrează mai bine integritatea acestora. Pe de altă parte, uleiurile de cocos rafinate sau purificate au concentrații mai scăzute sau absente de compuși responsabili de miros.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata