20 de lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a termina facultatea!

Scopul urmării unei facultăţi este acumularea de cunoştinţe, dar asta nu înseamnă numai teorie, strategii, teoreme de mate etc., ci şi lucruri care să te ajute să te maturizezi şi să devii indenpendentă.

1. Apără-te singură!

Nu ştii niciodată când poţi avea nevoie să cunoşti câteva scheme de auto-apărare, nu tot timpul îl vei avea pe iubitul tău alături, aşa că te sfătuim să urmezi câteva cursuri de auto-apărare. Vei vedea că te vei simţi mult mai în siguranţă şi mai independentă.

2. Calcă-ţi hainele singură!

Ştim că până acum aceasta era misiunea mamei si că statul în picioare, transpiratul şi migălitul fiecărei cute nu fac parte tocmai din preferinţele tale, însă, dacă vrei să nu pari tot timpul ca iesită din storcător, ar fi bine să începi să exersezi. Cere sfatul mamei tale până prinzi dexteritate, la urma urmei nu este chiar aşa o mare filosofie.

3. Păstrează-ţi curată imaginea pe online!

Nu vrei ca amintirile, pentru tine amuzante din facultate, să îţi ruineze o posibilă şansă de angajare.  Încearcă să nu postezi poze chiar cu toate gafele pe care le faci, dacă vrei să nu te bântuie toată viaţa şuşotelile cu privire la tâmpeniile realizate pe timpul facultăţii.

4. Fii o gazdă primitoare!

Probabil ai găzduit nenumărate petreceri de-a lungul celor 4 ani de facultate, dar acum trebuie să te detaşezi de obiceiurile din anii de studenţie şi să te pregăteşti de evenimente mult mai serioase. Pentru acestea vor fi strict interzise paharele de toate felurile pe care le scoteai de fiecare dată, salteaua pe care obişnuiai să dormi, înveţi, mănânci, dansezi  va fi înlocuită cu o canapea confortabilă, iar posterele cu formaţiile tale preferate care, din puctul tău de vedere, înfrumuseţau camera vor fi detronate de tablouri cu rame şi imagini care să se potrivească decorului.

5. Gateşte-ţi singură!

În facultate, nimic nu este mai uşor decât să dai o fugă până la fast food şi să îţi cumperi un hamburger cand simţi că leşini de foame, dar această practică nu va ţine la nesfârşit si kilogramele vor începe să apară, aşa că trebuie să înveţi să găteşti şi ceva mai sănătos. Ia cartea de bucate a mamei şi încearcă să urmezi instrucţiunile. Nu îţi va ieşi perfect din prima, dar cu puţin exerciţiu totul va deveni mai uşor.

6. Învaţă să negociezi cu angajatorul tău!

Foloseşte un limbaj politicos, cere detalii eficiente despre locul de muncă respectiv, salariu, ore de muncă,  stapâneşte-ţi nervii în cazul în care nu eşti de acord cu ceva din ce spune, în caz contrar s-ar putea să sfârşeşti prin a fi concediată.

7. Scrie o scrisoare competentă de mulţumire! 

Chiar dacă obişnuiai să fii rebelă, încăpăţânată şi indiferentă, acum este momentul să laşi orgoliul la o parte şi să înveţi să mulţumeşti. O scrisoare sinceră de mulţumire va face tot timpul o bună impresie.

8. Fii sincer cu medicul tău!

Ai trecut de perioada adolescenţei când refuzai să vorbeşti cu oricine despre corpul tău. Acum trebuie să fii sinceră şi să îi spui doctorului problemele de sănătate pe care le ai. Nimic nu este mai important decât sănătatea.

9. Desparte-te eficient de un băiat!

Dacă a durat mai mult de o lună pentru a avea curajul să îi spui iubitului tău că este momentul să va despărţiţi, nu este un lucru bun. Învaţă să fii onestă cu sentimentele tale, când o relaţie nu mai merge, ia imediat decizia de a vă despărţi. Lucrurile nu vor merge spre bine! Spune-i într-un mod amabil, calm, fără a-i răni sentimentele.

10. Prezintă-te într-un mod profesionist!

Pregăteşte-ţi discursul de prezentare, fie că este într-o discuţie telefonică, un mail sau faţă în faţă deoarece chicotelile şi bâlbâielile nu vor mai funcţiona la fel de bine ca în primul an de facultate.

11. Urmăreşte-ţi priorităţile!

Învaţă să pui pe primul loc lucrurile cu adevărat importante! Lasă petrecerile şi întâlnirile pe locul doi şi concentrează-te pe carieră şi avansarea socială. Vei avea tot timpul la dispozitie pentru distracţie.

12. Cere-ţi scuze într-un mod sincer! 

Vei tot greşi în următorii zeci de ani din viaţă şi a-ţi cere scuze într-un mod sincer va fi cea mai uşoară metodă de manageriat un conflict. Toată lumea apreciază sinceritatea şi acceptarea vinei aşa că fii cât mai sinceră atât cu cei din jur, cât şi cu tine însăţi!

13. Negociază eficient cu părinţii tăi!

Poate că regulile se aplică la ei acasă, dar învaţă să îţi impui punctul de vedere într-o manieră cât mai politicoasă. Explică-le că ai nevoie să fii independentă, fară a le submina autoritatea.

14. Invită TU un băiat la întâlnire!

Dacă îţi place un băiat nu aştepta până pleacă, fă tu primul pas, dacă nu încerci, nu vei şti. Nimic rău nu se poate întâmpla, în ultimă instanţă vei avea o poveste amuzantă de povestit.

15. Gestionează-ţi eficient bugetul!

Sigur nu vrei să fii falită până la mijlocul lunii deoarece ţi-ai luat perechea de pantofi mult dorită, dar de departe prea scumpă pentru bugetul tău sau pentru că ai ieşit în oraş şi te-ai lăsat dusă de val după câteva shot-uri. Fă-ţi un plan pentru toată luna şi analizează ce îţi permiţi şi ce nu. Până în final, vei avea de câştigat.

16. Zboară singură!

Chiar dacă nu ai studiat în străinătate trebuie să fii capabilă să faci o călătorie cu avionul singură, fără familie, deoarece nu se ştie când vei fi nevoită să zbori fără însoţitor. Asigură-te că eşti responsabilă de biletul si bagajul tău, că ajungi la ora potrivită şi că poţi găsi poarta şi singură.

17. Fă un toast sau un anunţ!

Vorbitul în public nu este un lucru uşor pentru mulţi dintre noi, dar trebuie să ne adaptăm. Învaţă să ţii un toast la o nuntă sau să faci un anunţ în faţa întregii lumi. Rămâi calmă şi concentrează-te pe mesaj, nu vrei să scoţi vreun porumbel pe gură.

18. Fă treburile murdare!

Nu vei putea bate la uşa vecinului de fiecare dată când vei găsi un gândac pe perete, sau nu toţi şoferii vor fi receptivi când vei rămâne în pană în mijlocul drumului. De aceea este necesar să înveţi să faci şi lucrurile specifice bărbăteşti, atunci te poţi numi cu acevărat independentă.

19. Fii la curent cu ultimele ştiri!

Sigur nu vrei să fii exclusă dintr-o discuţie pentru că nu eşti în tema cu subiectul. Urmăreşte noutăţile pentru a nu ajunge într-o situaţie stânjenitoare.

20. Cunoaşte-te!

Pentru a putea evolua în societate trebuie mai întâi să reuşeşti să te cunoşti pe tine însuţi! Urmăreşte-ti temerile, trăirile, sentimentele şi învaţă cum să le manageriezi eficient.

Acum că stii în sfârşit toate secretele pentru a fi independentă, sperăm că nu vei mai apela la mămica sau tăticul pentru ajutor. Eşti pe cont propriu din acest moment!

 

 

Sursă foto: pinterest; Shutterstock

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata